Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremni za novi prelet

Evo što će u Kninu izvesti MiG-ovi i F-16. Otkriveno i koje će ime nositi avioni kad stignu u Hrvatsku

Ivan Forjan prati dolazak borbenih aviona na Pleso (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Ivan Forjan prati dolazak borbenih aviona na Pleso (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Izraelski F-16 (Foto: Dnevnik.hr) Izraelski F-16 (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Izraelski F-16 avioni sletjeli u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) Izraelski F-16 avioni sletjeli u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Izraelski F-16 (Foto: Dnevnik.hr) Izraelski F-16 (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Forjan prati dolazak borbenih aviona na Pleso (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
U četvrtak su u Zagreb sletjela tri izraelska zrakoplova F-16. Sletjela su u pratnji hrvatskog MiG-a.

Tri izraelska zrakoplova F16 sletjela su danas na civilni dio na zagrebačkom Plesu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Vukovaru Pregovori i razgovori Plenković iz Vukovara: "To je ozbiljna politička pogreška" Andrej Plenković Obrecnuo se i na oporbu Plenković: "Uputio sam prijedlog Milanoviću..."

U četvrtak su tako prvi put nakon odluke o kupnji izraelskih F-16 borbenih zrakoplova oni sletjeli u Hrvatsku.

Popodne su tamo došli i zapovjednik izraelske baze Ramal David, iz koje stižu izraelski vojni ataše, kao i hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević.

Plenković: "Poruka partnerstva i suradnje"

Premijer Plenković je kazao kako će prelet aviona tijekom proslave obljetnice Oluje u Kninu biti poruka partnerstva i suradnje.

Hrvatska javnost će vidjeti ono što će krasiti hrvatsko ratno zrakoplovstvo nakon 2020. godine“, kazao je premijer.

Ministar obrane Damir Krstičević nije krio zadovoljstvo što će se avioni uskoro naći u rukama hrvatske vojske.

F16 Barak zrakoplovi stari su između 25 i 30 godina. Za 12 zrakoplova Hrvatska će izdvojiti oko pola milijarde dolara, to jest 3 milijarde i 700 milijuna kuna. Uz same zrakoplove u cijenu su uključeni i troškovi obuke pilota i mehaničara te simulator. Izraelci tvrde - dobili ste proizvod vrhunske kvalitete.

„Za izraelske pilote, uključujući i mene, letjeti iznad ove prekrasne zemlje uz bok hrvatskom pilotu bilo je fantastično iskustvo“, kazao je zapovjednik izraelske zrakoplovne baze Ramat David

Kako doznajemo, dva aviona F-16 letjet će uz MiG-ove u Kninu na proslavi Oluje, a tamo bi trebao biti i zapovjednik Nacionalne garde Minnesote s kojima HV već godinama ima dobre odnose.

U petak će izraelski pilot letjeti s našim zapovjednikom eskadrile Christianom Jagodićem na MiG-u kao što je pukovnik Željko Ninić u travnju letio na F-16 u Izraelu.

Ovo bi trebalo biti samo prvo u nizu zajedničkih uvježbavanja u Hrvatskoj.

Razgovor s jedinim hrvatskim pilotom koji je upravljao F-16

O izraelskim avionima reporter Ivan Forjan razgovarao je s prvim i jedinim hrvatskim pilotom koji je za sada upravljao F-16, pukovnikom Željkom Ninićem.

''Neizmjerno sam sretan i osobno i profesionalno što sam dio ovog događaja danas na Plesu. 041 je ponovno kod nas, u našim rukama i to je nešto što nas veže između zrakoplovstava dvaju zemalja. Današnji je dan iznimno važan, kako za Izrael, tako i za Hrvatsku. Spustimo se niže na oba ratna zrakoplovstva, jer ovo je jasan pokazatelj iznimno duboke strateške suradnje i partnerstva između dvije zemlje, operativnog, usklađenosti između dva zrakoplovstva i budućnosti koja je pred nama, koja kreće od platforme aviona F-16 model Barak'', rekao je Ninić

Na pitanje je li ovo najbolje što je Hrvatska u ovom trenutku mogla dobiti što se tiče borbenih zrakoplova, odgovorio je: ''To je apsolutno najbolja ponuda koju smo dobili. Pričali smo već puno puta o tome. Ovo možda nije najbolji avion kao platforma. Ali, ponuda koju smo dobili od države Izrael koja obuhvaća puno više aspekata osim samog aviona je apsolutno najbolja ponuda koju je Hrvatska mogla prihvatiti''.

Avioni odlaze nakon Oluje, a zna se i kada prvi zrakoplovi dolaze za stalno u Hrvatsku. ''U skladu s dinamičkim planom koji je vezan za potpis ugovora, prva dva zrakoplova, avion jednosjed i dvosjed i simulator, trebali bi u Hrvatskoj biti u ljeto 2020., spremni da u našim bojama i u našim rukama prelete ponovno Knin za obljetnicu Oluje.''

Spektakl iznad Knina je dogovoren, spreman, preletjet će 8 gradova aviona u zračnom mimohodu, zadnja grupa bit će 2 hrvatska MiG-a i 2 F-16 Barak aviona . Ta formacija zvat će se "Holding hands" kao simbol partnerstva Hrvatske i Izraela. Inače, deset jednosjeda zvat će se "Bljesak", a dva dvosjeda "Oluja".

Podsjetimo, Hrvatska je donijela odluku o kupnji 12 izraelskih zrakoplova za oko 3 milijarde kuna. Dva će aviona za godinu i pol stići i u Hrvatsku, a do 2022. bit će ih svih 12. Ovo je najveća investicija u Oružanim snagama RH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene