Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tek 239 stanovnika

Doznajte gdje je najmanja općina u Hrvatskoj, u kojoj je načelnik i komunalac i – grobar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko stanovnika stane u jednu veću zagrebačku zgradu, toliko ih živi na području općine Civljane u Šibensko-kninskoj županiji. Sastavljena od dvaju naselja, nalazi se u blizini Knina i u njoj službeno živi 239 stanovnika, što Civljane čini općinom s najmanje stanovnika u Hrvatskoj.

Civljane je područje koje se nikada nije oporavilo od rata. Danas u mjestu živi tek 239 mahom starijih žitelja.

Pročitajte i ovo Medicinski uspjeh: najmanja beba preživjela tešku operaciju (Foto: Dnevnik.hr) - 9 Najmanja beba Ona je medicinsko čudo: Operirana je sa samo 500 grama, a bila je velika poput dlana 19-godišnjakinja najmanja djevojka u Nepalu (Foto: Profimedia) Visoka tek 81 centimetar Što mislite koliko je godina djevojčici sa slike? Sigurno ćete pogriješiti...

Općina je ovo koja nema poštu. Stanovnike opskrbljuje pokretna trgovina, liječnik dolazi jednom na tjedan, a prostorije škole i društvenog doma su pod lokotom. Stoga se postavlja pitanje ima li postojanje općine uopće smisla. A ruže baš ne cvjetaju ni u općinskoj upravi.

"Općina Civljane ima svoje prihode od punione vode, od kamenoloma, što samim time nije dovoljno da bi se financirala sama", govori načelnik Civljana Petar Preočanin.

Uz petero općinskih zaposlenika još je i sedmero vijećnika, pa tako ispada da neku funkciju u općini ima svaki 20. stanovnik. A načelnikove ruke pune su žuljeva jer istovremeno mora raditi kao komunalac, pa čak i kao grobar.

Čim političari spomenu reformu lokalne samouprave, u Civljanima i pripadajućoj Cetini proširi se glas kako je upravo njihova općina, s najmanjim brojem stanovnika u Hrvatskoj, među prvima na redu za ukidanje.

Ali Ministarstvo uprave ističe da broj stanovnika zasad nije zakonski kriterij za opstojnost općine.

No, u Općini Civljane već razrađuju plan spajanja s drugim jedinicama.

"Ima čak nekih prijedloga da se, prije je to poteklo, taj finski model, ujedine dvije općine. Mi nešto radimo na tome, ali sada neka bude tajna", govori Preočanin.

Shvatili su u Civljanima, drugog načina nema. Život je to koji se pretvorio u životarenje. Neisplativo, teško održivo i ovisno o državnoj pomoći.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene