Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CROBAROMETAR

Predsjednica i dalje najpopularnija, ali mogla bi se zabrinuti kad vidi koliku je podršku nekada imao jedan njezin prethodnik

Analiza Crobarometra Mislava Bage (Foto: Dnevnik.hr)
Analiza Crobarometra Mislava Bage (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Crobarometar za siječanj 2018. (Foto: Dnevnik.hr) Crobarometar za siječanj 2018. (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar za siječanj 2018. (Foto: Dnevnik.hr) Crobarometar za siječanj 2018. (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar za siječanj 2018. (Foto: Dnevnik.hr) Crobarometar za siječanj 2018. (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar za siječanj 2018. (Foto: Dnevnik.hr) Crobarometar za siječanj 2018. (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +4 Crobarometar za siječanj 2018. (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/9 >>
Na samom početku nove godine Predsjednica je zadržala potporu birača. Osobni rejting Plenkovića i Bernardića su gotovo neokrznuti, a Sinčić je i dalje drugi najpopularniji političar. Kako su političari završili siječanj 2018., donosi Dnevnik Nove TV u svom redovitom istraživanju Crobarometar.

 

Pola Hrvatske odobrava rad Predsjednice

Pročitajte i ovo Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera Crobarometar za veljaču 2024. godine - 3 Donosi Dnevnik Nove TV Novi Crobarometar: HDZ je i dalje na vrhu, ali oporba već neko vrijeme ozbiljno napreduje

Svaki drugi ispitanik odobrava rad predsjednice Republike. No, istodobno ga ne odobrava njih 41 posto, a ne zna 9 posto ispitanika. U 30 dana na prelasku iz 2017. u 2018., Predsjednica nije ni izgubila ni dobila kod građana. I tako nakon listopadskog najlošijeg rejtinga za svoje politike (50%), već treći mjesec ima „zacementiranu“ potporu.

Uživa potporu 85 posto HDZ-ovih birača, 56 posto birača Mosta, 40 posto Živog zida, ali i 34 posto birača SDP-a odobrava rad Predsjednice u ovom trenutku. 

Ona ovime može biti zadovoljna, ali ako pogleda brojke potpore svog prethodnika, mogla bi se i zabrinuti. Naime, Ivo Josipović je u siječnju 2013. imao velikih 77 posto ispitanika koji podupiru njegov rad, nije ga odobravalo njih 17 posto dok je 6 posto građana reklo da ne zna.

A kako građani ocjenjuju vodeće političare?

Predsjednica godinu počinje očekivano kao najpopularnija među biračima. U ovom trenutku o njoj pozitivan dojam ima 62 posto ispitanika.

Premijer Andrej  Plenković i 10. mjesec nema većinsku potporu građana – pozitivan dojam o njemu ima 42 posto ispitanika. Ivan Vilibor Sinčić odmah je nakon Predsjednice najpopularniji političar i o njemu pozitivan dojam ima 53 posto ispitanika. Davor Bernardić,  iako šef oporbe, može računati na tek 31 posto ispitanika s pozitivnim dojmom, a Božu Petrova u ovom trenutku pozitivno ocjenjuje 46 posto ispitanika.

Premijer Plenković i njegovi prethodnici - tko je među biračima bio najbolji u svom mandatu?

Premijer Plenković, vidjeli smo, može računati na potporu od 42 posto ispitanika koji o njemu imaju pozitivan dojam. A kako su ocijenjeni njegovi prethodnici u isto vrijeme mandata u Banskim dvorima?

Ivo Sanader je u travnju 2005. mogao računati na 48 posto ispitanika koji o njemu imaju pozitivan dojam, a negativan njih 45 posto. No, u siječnju 2009. o Ivi Sanaderu pozitivan dojam ima 36 posto ispitanika, a negativan njih 58 posto.

U listopadu 2010. o Jadranki Kosor pozitivan dojam ima 30 posto ispitanika, a negativan njih 63 posto. O Zoranu Milanoviću u ožujku 2013. pozitivan dojam ima 39 posto ispitanika, a negativan njih 56 posto.

Tri institucije - Uredu predsjednice "trojka", Vladi i Hrvatskom saboru "dvojka"

Tri institucije školskim ocjenama kod građana 2018. počinju kako su i završile 2017.

Ured Predsjednice tako školskim ocjenama ima „trojku“ ili 2,99, Vlada dobiva 2,34 ili „dvojku“, a Hrvatski sabor je 2018. također počeo s 1,89 ili „dvojkom“.

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 969 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene