Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIKAKO SE NE SLAŽU

Cjelodnevna bitka priopćenjima: Ivica Đikić i Igor Štagljar "zaratili" zbog lijeka za rak pluća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Igoru Štagljaru Ivica Đikić zamjera senzacionalizam i tvrdi kako lijek koji je najavio djeluje samo na mali broj bolesnika, a Štagljar Đikiću poručuje da "ne namjerava biti uvučen u još jednu od njegovih medijskih prepirki".

Nakon objave Igora Štagljara o lijeku protiv raka pluća danas je na to reagirao eminentni znanstvenik Ivan Đikić, koji je ustvrdio da Štagljar rezultate istraživanja nije objavio ni u jednom znanstvenom časopisu, ali ni podijelio podatke o vrsti i imenu lijeka.

Pročitajte i ovo Ivan Đikić Rekordne brojke Brojke divljaju, znanstvenik Đikić opominje: "Omalovažamo virus, mislimo da postoji neki originalan hrvatski način da ga pobijedimo" Slika nije dostupna EPIDEMIJA NE POSUSTAJE Đikić podržao liječnike i upozorio Plenkovića: ''Trebali ste reagirati ranije. Još možete!''

Uskoro je uslijedila reakcija Štagljara, koju prenosimo u cijelosti:

"Zahvaljujem prof. Đikiću na njegovoj analizi vezanoj uz najavu našeg lijeka protiv karcinoma pluća. Želim napomenuti da sam u emisiji 'U svom Filmu' dobronamjerno najavio pozitivne rezultate naših dugogodišnjih istraživanja u području liječenja karcinoma pluća, a o svemu ostalome ću moći više reći kada mi to bude dopušteno s obzirom na naše patente i prvi u nizu popratnih znanstvenih radova, koji su za sada još uvijek pod embargom. Upravo zbog toga i nisam mogao govoriti o svim detaljima našeg otkrića, te o pojedinostima vezanim uz mehanizam djelovanja našeg lijeka.

No, javnost treba znati da se u liječenju tumora protekla dva desetljeća postižu značajni pomaci, te da je zahvaljujući baš ovakvim, postupnim pomacima preživljenje zloćudnih bolesti danas znatno bolje no prije dva ili tri desetljeća.

Na kraju, želim spomenuti da sigurno ne namjeravam biti uvučen u još jednu od medijskih prepirki prof. Đikića, jer se ne želim dodavati u niz hrvatskih znanstvenika s kojima se prof. Đikić medijski sukobljava zbog različitih znanstvenih pogleda. Prof. Đikiću želim puno uspjeha u njegovom znanstvenom radu, a detalje o našem otkriću ću podijeliti s javnosti čim sa svih informacija bude skinut embargo."
 


Nekoliko sati nakon što mu je Štagljar odgovorio, javnosti se opet obratio Đikić.

"Svaki znanstvenik koji senzacionalistički prezentira svoja otkrića, a ta otkrića su pod embargom, ne čini dobro sebi, ne doprinosi činjeničnom informiranju građana niti promovira znanstvena otkrića na korektan način. Ako je profesor Štagljar već imao potrebu dva puta medijski najavljivati velika otkrića u liječenju tumora pluća (u lipnju 2017 i sada u siječnju 2018) trebao je biti iskreniji i korektniji prema javnosti i objasniti načelno o čemu se radi. U tome ga ne sprečava nikakav embargo ako to napravi na korektan način.

Primjerice: U ovom otkriću radi se o već dobro poznatom lijeku koji pripada u grupu tirozin kinaznih inhibitora, a koji se koriste posljednjih desetak godina u liječenju tumora pluća. Konkretni lijek djeluje samo na vrlo malu populaciju bolesnika koji boluju od tumora pluća, a imaju trostruku mutaciju u EGFR. Prema tome, to nije univerzalni lijek koji liječi sve tumore pluća. To su činjenice koje je profesor Štagljar trebao i danas potvrditi za javnost jer oboljeli od tumora očekuju od znanstvenika činjenice, a ove činjenice ne ugrožavaju patente niti krše embargo.

One mogu pomoći javnosti u shvaćanju otkrića i njegove primjene kod oboljelih. Vjerujem da će za nekoliko mjeseci profesor Štagljar iznijeti upravo ove činjenice za javnost, no ukoliko želi, može ih potvrditi i danas radi pravovremenog informiranja građana", prenosi Nacional.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene