Igor Štagljar (Foto: Borna Filic/PIXSELL)
Igor Štagljar (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Foto: Borna Filic/PIXSELL

Profesor na odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na sveučilištu u Torontu Igor Štagljar poručio je kako je lijek za rak pluća spreman za upotrebu i da će ga početi primjenjivati i u Hrvatskoj.


Jedan od vodećih molekularnih biologa u svijetu dr. sc. Igor Štagljar sa svojim je timom došao nadomak izlječenju raka pluća.

Vezani članci Đana Atanasovska Nova nada za male pacijente: "Imam osjećaj da je sva Norina muka, sve što je prošla, dobila neki smisao" Slika nije dostupna Stari lijek za dijabetes mogao bi biti učinkovit u liječenju raka

"Došli smo do tog stadija da je lijek spreman za upotrebu i počet ćemo ga primjenjivati i u Hrvatskoj. Surađujemo s KBC-om Jordanovac i vrlo brzo ćemo početi s istraživanjem u Kanadi, ali i u Hrvatskoj", rekao je gostujući na HRT-u.

Put do ovog otkrića trajao je pet godina, a kako je objasnio, primijenili su novu tehnologiju koju su razvili prije 3 do 4 godine i s kojom mogu proučavati 500-tinjak različith ljudskih bolesti.

"Ta tehnologija je na neki način svjetsko čudo, koje će uskoro biti primjenjivano ne samo za pronalaženje lijeka protiv raka pluća već u mom laboratoriju proučavamo i lijekove protiv karcinoma gušterače, prostate i karcinoma dojke", kaže o tehnologiji za koju je dobio i nagradu od 3,25 milijuna dolara.

"Oni su mi bili dovoljni da je razvijem na takvu razinu da možemo reći kako ćemo za nekoliko godina imati preteče lijekova protiv mnogih karcinoma koje sam spomenuo", objasnio je Štagljar koji je profesor na odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na sveučilištu u Torontu.

No naglašava kako su tumori bolest koju nikad nećemo uspjeti pobijediti.

"Tumori su bolest prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Možda ćemo ih jednoga dana razumjeti na molekularnom nivou, ali nećemo ih nikada pobijediti. Tumori su jako pametni, oni evoluiraju. Kada ih tretiramo određenim lijekom, postaju rezistentni", rekao je i dodao kako uvijek moramo biti spremni proizvesti bataljun novih lijekova nakon što se kod pacijenata otkriju mutacije. Objasnio je kako je bit istraživanja tumora ta da se u sljedećih 20 do 30 godina mogu tretirati kao kronične bolesti.

"Mali postotak utjecaja kod karcinoma imaju geni, samo 9 posto. Ostalih 91 posto dolazi iz okoline. Četrdeset posto svih karcinoma možemo sami spriječiti tako da pazimo što jedemo i pijemo, da se ne izlažemo infekcijama virusa i bakterija te da ne pušimo", poručio je.