Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A ŠTO JE S DOMAĆIMA?

Tko to može platiti? Cijene na obali penju se u nebesa - pizza 100, večera za peteročlanu obitelj tisuću kuna: "Mislili smo da je jeftinije..."

Aktualno Galerija Hrana - 2 Hrana - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrana - 1 Hrana - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrana - 4 Hrana - 4 Foto: DNEVNIK.hr Hrana - 3 Hrana - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Cijene hrane na moru Galerija 1/7 >>
Gradovi uz more puni su gostiju. A po kojim se cijenama uživa na trgovima i rivama, i tko to može platiti, provjerila je Sofija Preljvukić u Splitu.

U večernjim satima Split bude zaista pun. No, i danas u podne unatoč sparini koja ubija apetit, gostiju je bilo. Grupa Norvežana bacila se na sendviče s krumpirićima. Po osobi porcija blizu 100 kuna, a pivo nešto skuplje marke po 45 kuna.

''U Italiji su iste cijene. Malo smo iznenađeni. Mislili smo da je jeftinije'', komentirao je turist iz Italije.

U drugom restoranu nešto zaigranija ponuda za mlade Francuskinje. I tu je hamburger s kuhanim krumpirom blizu 100 kuna. Čak i u uličicama u centru koje nisu na udarnoj lokaciji cijene su slične. Ovdje to pravdaju kvalitetnim namirnicama.

''Riba, morski rižot, manistra s plodovima mora... Od 80 do 150 kuna'', govori vlasnik restorana Stipe Sikirica.

Ne zvuči strašno, ali kada za stol sjedne obitelj s recimo pet članova, s pićem večera brzo dođe oko tisuću kuna. Deserte iza večere u restoranu bolje ne spominjati jer cijena kolača je od 25 do 40 kuna. Za strance ništa strašno kad su im plaće barem tri puta veće.

''Oko tri i pol tisuće eura, prosječno'', govori turist na pitanje kolika je plaća u Norveškoj, a u Francuskoj je oko 3000 eura.

Znaju to ugostitelji pa neki svoje elitne stolove, kao u slučaju iz Dubrovnika, od siromašnih gostiju brane i rezervacijom koja obvezuje gosta na minimum 300 kuna potrošnje.

A domaći znaju da u jelovnicima ima i jastoga po 900 kuna za porciju. Pa često pitaju - držite li pizzu. Ali, ugostitelji su se osigurali, pa je i pizza sada blizu 100 kuna. Tko to može platiti, pitaju se najčešće domaći držeći se sladoleda i soka, tamo gdje još nisu zavladali tanjuri i salvete.

''Čak i ako idemo u paru, a kamoli ako idemo s djecom'', komentirala je Ivana.

No, to je tržište. Ugostitelji beru jagode dok su prigode. Na jesen će cijene s temperaturama možda opet biti bar nešto niže, i bliže domaćima. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene