Gradovi uz more puni su gostiju. A po kojim se cijenama uživa na trgovima i rivama, i tko to može platiti, provjerila je Sofija Preljvukić u Splitu.

Galerija Hrana - 2 Hrana - 1 Hrana - 4 +3 Hrana - 3

U večernjim satima Split bude zaista pun. No, i danas u podne unatoč sparini koja ubija apetit, gostiju je bilo. Grupa Norvežana bacila se na sendviče s krumpirićima. Po osobi porcija blizu 100 kuna, a pivo nešto skuplje marke po 45 kuna.

''U Italiji su iste cijene. Malo smo iznenađeni. Mislili smo da je jeftinije'', komentirao je turist iz Italije.

U drugom restoranu nešto zaigranija ponuda za mlade Francuskinje. I tu je hamburger s kuhanim krumpirom blizu 100 kuna. Čak i u uličicama u centru koje nisu na udarnoj lokaciji cijene su slične. Ovdje to pravdaju kvalitetnim namirnicama.

''Riba, morski rižot, manistra s plodovima mora... Od 80 do 150 kuna'', govori vlasnik restorana Stipe Sikirica.

Ne zvuči strašno, ali kada za stol sjedne obitelj s recimo pet članova, s pićem večera brzo dođe oko tisuću kuna. Deserte iza večere u restoranu bolje ne spominjati jer cijena kolača je od 25 do 40 kuna. Za strance ništa strašno kad su im plaće barem tri puta veće.

''Oko tri i pol tisuće eura, prosječno'', govori turist na pitanje kolika je plaća u Norveškoj, a u Francuskoj je oko 3000 eura.

Znaju to ugostitelji pa neki svoje elitne stolove, kao u slučaju iz Dubrovnika, od siromašnih gostiju brane i rezervacijom koja obvezuje gosta na minimum 300 kuna potrošnje.

A domaći znaju da u jelovnicima ima i jastoga po 900 kuna za porciju. Pa često pitaju - držite li pizzu. Ali, ugostitelji su se osigurali, pa je i pizza sada blizu 100 kuna. Tko to može platiti, pitaju se najčešće domaći držeći se sladoleda i soka, tamo gdje još nisu zavladali tanjuri i salvete.

''Čak i ako idemo u paru, a kamoli ako idemo s djecom'', komentirala je Ivana.

No, to je tržište. Ugostitelji beru jagode dok su prigode. Na jesen će cijene s temperaturama možda opet biti bar nešto niže, i bliže domaćima. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju