Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagreb, Split, Osijek, Rijeka

Borba za (pre)vlast u četiri grada - tko bi mogao s kime, hoće li Bruna Esih "suditi" Bandiću?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U četiri najveća grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku kandidati za gradonačelnike svoju će šansu tražiti u drugom krugu, no kalkulacije za sastavljanje vlasti u gradskim vijećima već se rade.

Najzanimljivija i najnapetija situacija tko će s kim je u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u koju su ušle čak tri nove nezavisne liste koje bi mogle odigrati presudnu ulogu.

ZAGREB

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kampanja za drugi krug U četiri najveća grada počela borba za gradonačelničke fotelje Slika nije dostupna Analizira Mislav Bago Gdje će se voditi najveće borbe u drugom krugu lokalnih izbora?

Relativni pobjednik izbora, aktualni gradonačelnik Milan Bandić osvojio je 14 mandata, što znači da mu do većine od 51 vijećnika fali još 12 ruku. SDP je s HNS-om i partnerima dobio 13 mandata, NL Sandre Švaljek osam, HDZ sedam, lista Brune Esih pet a Zagreb je naš! četiri vijećnika. Bandić je u svom govoru u izbornoj noći najavio da će razgovarati sa svima koji su prešli izborni prag o velikoj koaliciji, no pitanje je koliko je to moguće.

Sandra Švaljek najavila je da ostaje u oporbi, dakle, koalicije za nju ne dolaze u obzir, a kazala je i da podršku za drugi krug neće dati niti Bandiću niti Mrak-Taritaš. No, zato je Drago Prgomet najavio da bi HDZ mogao podržati Bandića. Osim toga dobro su surađivali u prošlom mandatu u Skupštini - HDZ je imao priliku rušiti posljednji Bandićev proračun, no predomislili su se. Bandić je HDZ-u i Andreju Plenkoviću važan i za sastavljanje većine u Saboru gdje mu je potreban svaki glas.

S podrškom HDZ-a Bandić bi imao 21 mandat i taman bi mu dobro došlo pet onih s liste Brune Esih. Zlatko Hasanbegović postavio je za pregovore o suradnji uvjet - promjena imena Trga maršala Tita. Za listu Zagreb je naš! suradnja s Bandićem je teško ili nikako prihvatljiva. No, treba uzeti u obzir i da je zagrebački gradonačelnik koji se bori za šesti mandat, prepredni politički trgovac koji zna pridobiti ruke kada mu trebaju, a tu bi mu "na meti" mogle biti sve nezavisne liste i njihove "slabije karike".

Kada bi Anka Mrak-Taritaš pobijedila Bandića u drugom krugu, HNS i SDP bi puno teže došli do većine, u stvari bili bi osuđeni na suradnju s Bandićem.

SPLIT

Kad je riječ o jadranskoj metropoli, situacija u Gradskom vijeću Splita također je "u gusto". U drugom krugu borit će se Željko Kerum i HDZ-ovac Andro Krstulović Opara koji u bitku ulaze s malom razlikom. Tako je i u vijeću koje broji 35 vijećnika. HDZ ima 11 mandata, Kerumova lista osam, stranka Pametno sedam, Most pet i SDP s partnerima četiri mandata. Bitka u drugom krugu između Opare i Keruma bit će tijesna, no poznavatelji prilika slažu se da bez obzira koji pobijedi, HDZ i Kerum u gradskom vijeću mogu surađivati. U suprotnom, teško će ijedni do većine od 18 ruku.

OSIJEK

U Osijeku s velikom prednošću u drugi krug ulazi nezavisni Ivica Vrkić koji je osvojio 37,0 posto glasova ispred HDZ-ove Ivane Šojat koja je dobila 17,17 posto. Situacija u Gradskom vijeću je tijesna. SDP i partneri koji podržavaju Vrkića imaju 10 mandata, ali HDZ je dobio isto toliko. Most je dobio pet, HDSSB tri koliko i stranka Biraj bolje, a stranka Desno ima dva mandata. No, Vrkić je i u prošlom mandatu uspio u Gradskom vijeću dobiti široku podršku, a takvu će pokušati osigurati i u ovom.

RIJEKA

"Vječni" gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel morat će ipak u drugi krug i to s bivšim HDZ-ovcem, danas nezavisnim Hrvojem Burićem. Obersnel ima veliku prednost - osvojio je 40,8 posto, a Burić 17,66 posto. U Gradskom vijeću Obersnelu, ako pobijedi, ne bi trebao biti problem osigurati većinu od 33 ruke s obzirom da je lista SDP-a i partnera osvojila 14. HDZ ima sedam mandata, AM/Živi zid četiri koliko i Burićeva lista, stranka Pametno ima dva vijećnika, a toliko je osvojio i Most.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene