Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I obvezni vojni rok

Odabrana četiri centra za vojnu obuku: U godinu dana mogli bi osposobiti 15.000 ročnika

Obuka ročnika
Obuka ročnika Foto: Danijel Soldo/Cropix
Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga predložili su četiri obučna centra, vojarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru, ali i tromjesečno obvezno Temeljno vojno osposobljavanje.

Za stvaranje nove mlade vojske odabrana su četiri velika obučna centra, vojarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru, a za još dva rade se procjene. Ročnike će obučavati 650 vojnih instruktora.

Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga odabrali su model vojnog obučavanja mladih Hrvata. Ni dva mjeseca nisu prošla od dana kada je premijer Andrej Plenković na pitanje o uvođenju obveznog vojnog roka rekao da to ne dolazi u obzir, ali je moguć "neki tečaj kojim bi se moglo senzibilizirati ljude" do prijedloga Glavnog stožera da se, kako saznaje Jutarnji list, uvede tromjesečno obvezno Temeljno vojno osposobljavanje.

To je službeni naziv iako će ga kolokvijalno gotovo svi zvati obvezni vojni rok. Prema riječima sugovornika Jutarnjeg lista, vojno osposobljavanje bilo bi obvezno za sve mladiće kada napune 18 godina, a žene bi mogle sudjelovati dragovoljno.

Pročitajte i ovo Vladimir Kara-Murza Dva puta otrovan Nakon smrti Navaljnog sve oči su usmjerene na drugog Putinova kritičara, a on iz zatvora poručio: "Cijena suprotstavljanja je visoka, ali cijena šutnje je neprihvatiljiva"

Pročitajte i ovo Ilustracija Potreba sve veća Pomoć ovih stručnjaka moći će se dobiti i u domovima zdravlja, bez uputnice

Za sada je samo riječ o prijedlogu MORH-a i Glavnog stožera koji tek trebaju usvojiti Vlada i Hrvatski sabor. Kako doznaje dnevnik, u vojnim krugovima smatraju da su tri mjeseca sasvim dovoljna za vojnu obuku tijekom koje bi naglasak bio na fizičkoj pripremi polaznika te svladavanju temeljenih vojnih vještina.

Na završetku ročnik bi trebao biti obučen za strijelca, odnosno proći osnove baratanja osobnim pješačkim naoružanjem te biti fizički pripremljen.

Obuka ročnika Vojska Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix

Prema procjenama, godišnje bi na raspolaganju trebalo biti oko 17.000 mladića, a očekuje se da bi barem njih 15.000 moglo završiti vojno osposobljavanje, dok bi preostali dio završio na civilnom služenju vojnog roka zbog prigovora savjesti ili bi bili proglašeni zdravstveno nesposobnim za vojnu službu.

Naši sugovornici tvrde da tromjesečna vojna obuka neće utjecati na redovito pohađanje fakultetske nastave.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene