Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve zemlje Europske unije trebaju poštivati europski uhidbeni nalog pa tako i Hrvatska, rekao je u Jastrebarskom češki veleposlanik u Hrvatskoj Martin Košatka.


'Sve zemlje Europske unije moraju poštivati europski uhidbeni nalog. Češkoj je dugo trebalo i na kraju smo i mi to učinili. I vaša bi zemlja tako trebala', rekao je novinarima na tradicionalnoj diplomatskoj berbi, upitan oko 'lex Perkovića'.

Na pitanje jesu li protiv Češke poduzete neke mjere, veleposlanik je odgovorio da nisu.

'Ne, nikakve mjere nisu poduzete. Europska unija bila je svjesna činjenice da je Češka spora, ali da smo na pravom putu. Znali smo da moramo prihvatiti sve nužne zakone. Europska unija bila je strpljiva sa Češkom, bila je svjesna da Češka radi sve u dobroj vjeri', rekao je.

'Ne možete ništa promijeniti. Svaka promjena mora biti odobrena u Europskom vijeću. Mi smo morali donijeti izmjene jer je tako zacrtano u europskom zakonodavstvu i ondje se to mora poštovati', naglasio je Košatka.

Hrvatska je nekoliko dana prije pristupanja EU-u donijela zakon o pravosudnoj suradnji čiji je europski uhidbeni nalog sastavni dio, a koji ograničava njegovu primjenu na zločine počinjene nakon 2002. Češka je, iako to nije dogovorila u pristupnom ugovoru, vremenski ograničila primjenu europskog uhidbenog naloga, a kasnije je to promijenila.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 5 Najgori dan od početka epidemije, rekordi diljem Hrvatske: U Splitsko-dalmatinskoj županiji 177 zaraženih, loše vijesti stižu i iz Međimurja Slika nije dostupna Ministarstvo pravosuđa: O europskom uhidbenom nalogu sve je već rečeno

>> Josipović: Neće doći do sankcija Hrvatskoj

Njemački je veleposlanik Hans Peter Annen kazao novinarima da je to pitanje između Hrvatske i EU, a ne bilateralno.

'Hrvatska je članica Unije i trebala bi učiniti ono što podrazumijeva članstvo, i prava i obveze. Ja to ne vidim kao bilateralno pitanje, nego kao problem Hrvatske i Europske unije', rekao je. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook