Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Miljenić bez komentara

Ministarstvo pravosuđa: O europskom uhidbenom nalogu sve je već rečeno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ministarstvu pravosuđa nisu htjeli komentirati najavu s kolegija europskih povjerenika da će protiv Hrvatske zbog spora oko europskog uhidbenog naloga biti pokrenute sankcije.

Ministarstvo pravosuđa danas nije željelo komentirati najave da je zbog kršenja europskog uhidbenog naloga Europska komisija odlučila pokrenuti sankcije protiv Hrvatske predviđen člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reding kritizirala Hrvatsku: VIDEO 'Ovo je ozbiljno kršenje zakona, ali prije svega povjerenja!' Slika nije dostupna Potvrđeno u Bruxellesu 'Lex Perković' nije na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka Europske komisije

U ministarstvu ističu tek da sve što se ima za reći stoji u pismima potpredsjednici Europske komisije Viviane Reding u kojima je ministar pravosuđa Orsat Miljenić, među ostalim, naglasio da je iznenađen najavama o aktiviranju 'zaštitnih mjera' iz pristupnog ugovora jer nije došlo do ozbiljnih nedostataka u prenošenju ili stanju provedbe acquisa.

>> Europska komisija: Uvodimo sankcije protiv Hrvatske

Istaknuo je da Hrvatska izvršava europski uhidbeni nalog, da je preuzela obvezu uskladiti Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije te da je Komisiji poslan 'jasno definiran vremenski redoslijed u kojem će se zakonske izmjene izraditi, donijeti u Saboru i stupiti na snagu'.

Miljenić je podsjetio i da se zaštitne mjere nisu primjenjivale na Sloveniju i Češku koje su također unijele vremensko ograničenje primjene europskog uhidbenog naloga, iako to nisu dogovorile u svojim pristupnim pregovorima.

U ranijem pismu Viviane Reding od 2. rujna, Miljenić je naveo da će Ministarstvo pravosuđa u roku od dva tjedna uputiti izmjenu zakona u proceduru kako bi se ograničenje primjene europskog uhidbenog naloga na zločine počinjene poslije kolovoza 2002. ukinulo od 15. srpnja iduće godine.

Mediji su, kao jedan od problema u ovom slučaju spominjali i pogrešku u prijevodu propisa o europskom uhidbenom nalogu, ističući da u hrvatskoj inačici navedeno kako se ograničenja u primjeni mogu donijeti i nakon što Vijeće donese okvirnu odluku, dok u engleskom originalu stoji da se to odnosi samo na one zemlje koje su članice EU bile u vrijeme donošenja odluke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene