Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mirovna operacija na Kosovu

Časnik RH postaje pomoćnik NATO-ova zapovjedništva na Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Časnik Oružanih snaga RH brigadir Darko Pintarić preuzet će dužnost pomoćnika načelnika stožera NATO-ova zapovjedništva za pitanja osoblja, logistike i inženjerije u mirovnoj operaciji KFOR na Kosovu.

Brigadir Pintarić poslan je jučer u KFOR i preuzet će dužnost pomoćnika načelnika toga stožera američkog brigadnog generala Rexa Spitlera te dužnost zapovjednika 8. hrvatskog kontingenta u KFOR-u umjesto dosadašnjeg zapovjednika bojnika Marijana Skorije, koji će obnašati dužnost zamjenika zapovjednika. To je i najviša dužnost koju će obnašati neki hrvatski časnik u KFOR-u, dodaju iz ministarstva obrane.

Brigadir Pintarić pripadnik je OSRH od 1991. i sudionik je Domovinskog rata. Tijekom službe u OSRH obnašao je, među ostalim, dužnost načelnika prometne službe u 2. gardijskoj brigadi, stožernog časnika za promet, voditelja odsjeka, načelnika odjela za promet i načelnika odjela za razvoj i integraciju logističkog sustava u upravi za logistiku Glavnog stožera OSRH.

Prvi je časnik OSRH koji je u lipnju 2004. upućen u NATO-ovo zapovjedništvo za transformaciju u Norfolku (SAD) na dužnost stožernog časnika za NATO PfP interoperabilnost te je kao prvi hrvatski časnik za vezu za operaciju ISAF 2003. radio u Savezničkom centru za kontrolu kretanja u Nizozemskoj, koji je dio Vrhovnoga savezničkog zapovjedništva snaga za Europu (SHAPE).

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista

Od sredine rujna na Kosovu je 20 pripadnika HRZ-a

Završio je Ratnu školu OSRH 'Ban Josip Jelačić', više NATO-ovih tečaja iz područja logistike, standardizacije i rada u NATO-ovim odborima te vojnu strukovnu izobrazbu u području logistike na US Army Logistics Management Colledge u Fort Leeju (SAD).

Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog pletera te medaljama 'Bljesak' i 'Oluja'.

U mirovnoj operaciji KFOR na Kosovu pripadnici OSRH sudjeluju od srpnja 2009. kad je upućen prvi hrvatski kontingent. Od sredine rujna ove godine u toj operaciji sudjeluje 8. kontingent OSRH s ukupno 20 pripadnika većinom iz Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te dva transportna helikoptera Mi-171 Sh, koji je razmješten u bazi Bondsteelu u Ferizaju/Uroševcu. Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta u operaciji je prijevoz ljudi i tereta. Riječ je o prvoj NATO-ovoj operaciji na Balkanu u kojoj pripadnici OSRH sudjeluju s vlastitim zračnim transportnim snagama. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene