Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POKRENUT POSTUPAK

Oglasio se Bandić zbog zapošljavanja ministrovog brata: "Neće Povjerenstvo odlučivati o kadrovskoj politici Grada"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu odlučuje o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u čak četiri slučaja.

Povjerenstvu su izvjestitelji predložili pokretanje postupka tek u jednom slučaju, onom o Bandićevom utjecaju na Upravu Zagrebačkog holdinga oko zapošljavanja Svetimira Marića, brata Gorana Marića, ministra državne imovine. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgođena odluka Plenković tražio izuzeće šefice Povjerenstva za sukob interesa: Ne zna se tko bi o tome trebao odlučiti niti u kojem roku Slika nije dostupna Donesena odluka Povjerenstvo: Ministar Butković u sukobu interesa, no nema sankcija

Marić je, naime, od 30. kolovoza doista zaposlen u ZET-u, ali još nije utvrđeno je li posao dobio putem javnog natječaja. 

Utvrđeno je, međutim, da je Bandić doista utjecao na njegovo zapošljavanje, o čemu svjedoče i javne izjave zagrebačkog gradonačelnika još od 3. ožujka, u kojima je otvoreno pozivao Marića u Holding ili u ZET, te najavio da će istog dana predstavnici Uprave Holdinga razgovarati s Marićem. U prijavi protiv Bandića se smatra da je gradonačelnik time iskoristio svoj položaj kako bi ostvario političku korist pred predstojeće lokalne izbore. 

Zanimljivo je da se iz odlučivanja u ovom slučaju izuzela predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković, uz obrazloženje da "poznaje osobu o kojoj se u predmetu radi". 

Oglasio se i Bandić: Nema nikakvog prekršaja

Milan Bandić, pak, na pokretanje postupka protiv njega pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, odmahuje rukom. "Neće Povjerenstvo odlučivati o kadrovskoj politici Grada", rekao je Bandić novinarima, dodajući da je sve bilo po propisima i da u zapošljavanju Svetimira Marića nema nikakvog prekršaja i da nitko nije pogriješio. 

Štoviše, pozvao je i sve druge kvalitetne ljude da se jave tvrdeći da za njih ima mjesta u Gradu. 

Bandić tvrdi da s ministrom Goranom Marićem nikad nije razgovarao o njegovom bratu Svetimiru kojeg, kaže, poznaje već 40 godina. 

Odbačene ostale prijave

Po ostalim prijavama protiv Bandića izvjestitelji su predložili da se postupci ne pokrenu. Među njima je bila i prijava zbog novčanih nagrada od 50 tisuća kuna Sandri Perković i Milani Vlaović Runjić, koje su sudjelovale u kampanji zagrebačkog gradonačelnica te članicama Bandićeve stranke.

Neće pokrenuti postupak ni zbog prijave koja se odnosi na plan izgradnje crkve na Savici, kao ni zbog prijave za to što je naziv besplatne wi-fi mreže na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića promijenjen u "365 dana s vama". Ništa od postupka ni zbog odluke da se Petrinji dodijele besplatni udžbenici, kao ni zbog toga što je u predizborno vrijeme dodijelio 250 ugovora o zapošljavanju radnika Čistoće.

Povjerenstvo na sjednici razmatra čak 21 točku, između ostalog odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu, državnog tajnika u Ministarstvu uprave Darka Nekića, zamjenice ministra pravosuđa do 17. veljače 2016. Sandre Artuković Kunšt.

Trebalo bi dati mišljenje u predmetima saborskih zastupnika Tomislava Sokola, Franje Lucića, Miroslava Šimića i Borisa Miloševića

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene