Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tunel Sveti Ilija dobrim tempom probija planinski masiv Biokovo. Cilj je sa sjeverne, imotske strane izaći prema moru na Makarsku rivijeru, a bit će to i novi izlaz s autoceste. Imotska strana radosno čeka proboj, no u srcu radova i miniranja, u tunelu se otvorila jama duboka 200 metara.


Planinski masiv Biokovo još je pod snijegom i oštro dijeli Zagvozd, siromašni seoski kraj Dalmatinske zagore, od bogate turističke Makarske Rivijere. Autocesta Dalmatina stigla je do Zagvozda, ali tek kad se tunelom probije planina moći će se za par minuta do mora. Primorci su već gotovo ljubomorni na novu seosku konkurenciju. Seljani umjesto svojih vrtova sa kupusom zamišljaju turističke bazene i Talijane na sunčanju. Kažu, dok nije bilo turizma i oni uz more su jedva živjeli od ribe, maslina i smokava.

Vezani članci Provjereno: Crkva koju je izgradio Husein Smajić Musliman na svojoj zemlji izgradio crkvu i očitao bukvicu političarima: "Nije grijeh graditi. Grijeh je rušiti" Slika nije dostupna Stanovnici s nadom gledaju rupu u podnožju Biokova

Ekipa Hidroelektre koja buši tunel sa sjevera ima zadatak stići do polovine tunela, do 1650 metara. Ovih dana noćna smjena je u miniranju otkrila podzemnu špilju duboku više od 200 metara. Srećom u cijevi pomoćnog tunela. Preko bezdana će vjerojatno postaviti most, a speleolozi će i dalje moći dolje ulaziti i istraživati.

Mnogi radnici su bivši rudari. Izlazak na svjetlo, na ručak uvijek je radost.Težak je rad u tunelu, ali zauvijek će im biti zahvalni ovdašnji mještani. Zaleđe Biokova postat će Rivijera.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju