Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sibirski val skupo košta Hrvatsku

Bili smo u HOPS-u i snimili koliko se struje troši na ovaj hladni dan

Nada Kolega, Hrvatski operator prijenosnog sustava (Foto: Dnevnik.hr)
Nada Kolega, Hrvatski operator prijenosnog sustava (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Gorski kotar zatrpan snijegom (Foto: Marko Balen) Gorski kotar zatrpan snijegom (Foto: Marko Balen) Foto: Marko Balen Gorski kotar zatrpan snijegom (Foto: Marko Balen) Gorski kotar zatrpan snijegom (Foto: Marko Balen) Foto: Marko Balen Škola (Foto: Guliver/Thinkstock) Škola (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +4 Ivica Knežević, gradonačelnik Delnica, i Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/9 >>
Gotovo svi gradovi bilježe minuse, a prognostičari najavljuju da najgore tek dolazi.

20:55 - Svaki potrošeni kilovat sat struje, bilježe u HOPS-u, hrvatskom operatoru prijenosa sustava, tvrtki čiji je zadatak dovesti struju do svakog korisnika i održavati mrežu. Ondje smo snimili kako se hladnoća odražava na potrošnju struje.

Pročitajte i ovo HAK kamera Pripazite Snijeg i olujna bura stvaraju probleme u prometu: Zatvoreni dijelovi autoceste, magistrala... Intervencija na Selskoj cesti - 2 Problemi u prometu FOTO Zima u travnju: Orkanska bura odnijela dio fasade, vatrogasci uklanjali stabla, ponegdje pada snijeg

Na velikom monitoru punom brojeva, dijagrama, tablica… piše koliko smo proizveli struje, što je došlo do vjetra, što je došlo iz elektrana.

''Unatoč hladnom vremenu bila je uobičajena zimska potrošnja. Elektroenergetski sustav je bio stabilan kako u prijenosnoj tako i u distribucijskoj mreži. Hrvatska ima opterećenje elektroenergetskog sustava nešto manje od 2700 megavata. Veći dio toga podmiruje se iz domaćih izvora hidroelektrana i termoelektrana'', rekla je Nada Kolega.

Na pitanje hoćemo li imati dovoljno električne energije, kaže: ''Unatoč najavi da nas u naredna tri dana očekuju jako niske temperature, dostupnost i količina električne energije nisu problem. Puno veći problem izazivaju orkanske bure, mećave, velika nevremena koja nanose štetu našim dalekovodima. U takvim uvjetima naši dalekovodi nalaze se u nepristupačnim terenima gdje treba doći do njih, popeti se na stupove, riješiti sve moguće kvarove kako bi građani što prije dobili električnu energiju, Stoga uvijek apeliram na građane da imaju strpljenja u takvim elementarnim nepogodama''.

Sustav će, dodaje moći izdržati. Ukoliko dođe do kvara na terenu, ekipe su u svakom trenutku spremne pomoći.

20:09 - Gotovo da nema grada u Hrvatskoj koje ne bilježi minuse. Prognostičari najavljuju kako ono najgore tek dolazi. U Delnicama troškovi čišćenja snijega premašili su gotovo sve što je planirano u budžetu u 2018. Najgore je u Delnicama.

''Dok drugi svoj novac ulažu u društveni napredak, mi ga nažalost bacamo na ulicu, na sol, na raljenje, na posipavanje, na egzistencijalno preživljavanje. Neslužbeni podaci kažu da smo prekoračili drugi milijun i da idemo prema trećem, a to znači slom proračuna'', rekao je gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.

Nada Kolega, Hrvatski operator prijenosnog sustava (Foto: Dnevnik.hr) Ivica Knežević, gradonačelnik Delnica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Nada se da će Vlada pružiti pomoć. A što se tiče škole, kaže da se sve dogovara iz dana u dan. ''Nastave u ponedjeljak nema, a dogovarat ćemo što će biti u utorak'', rekao je.

>> Umjesto proljeća, 1. ožujka čeka nas "ledeni čekić": Neće biti grada bez minusa u Hrvatskoj

17:13 - Delnički gradonačelnik potvrdio je da u ponedjeljak u tom gradu nastave u školama neće biti. Ministarstvo znanosti i obrazovanja savjetuje da, budući da se najavljuje hladni val, škole same procjene hoće li održati nastavu ili neće.

“Preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja je da svaka škola, zajedno s osnivačima, procjeni situaciju na temelju uvjeta u kojim se nalazi. Pri toj procjeni sigurnost učenika i nastavnika mora biti prioritet. Plan nadoknade nastave izraditi će škole nakon što se stanje normalizira”, poruka je koja je medijima stigla iz Ministarstva.

Nada Kolega, Hrvatski operator prijenosnog sustava (Foto: Dnevnik.hr) Škola (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock

15:02 - Tijekom cijelog dana u Delnicama pada gust snijeg. Službeni podaci kažu da ga je jutros bilo čak 149 centimetara. Najviše ga je, međutim, palo na Zavižanu gdje je visina snježnog pokrivača jutros iznosila čak 232 centimetra.

Podaci DHMZ-a kažu da je više od metra snijega napadalo na Risnjaku (114 centimetara) te na Plitvičkim Jezerima (115 centimetara), dok je na Sljemenu napadalo ravno metar snijega

Nada Kolega, Hrvatski operator prijenosnog sustava (Foto: Dnevnik.hr) Gorski kotar zatrpan snijegom (Foto: Marko Balen) Foto: Marko Balen

12:10 - Sitan snijeg koji se ne zadržava na tlu pada u nedjelju u Splitu i njegovoj široj okolici, u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje kažu da za sada nemaju ozbiljnijih poziva za pomoć. Snijeg je u nedjelju iznenadio i Šibenčane, Dubrovčane, stanovnike Dalmatinske zagore i otoka.

Zbog snijega, na konavoskim brdima u nedjelju ujutro proglašeni su zimski uvjeti, za vozila je obvezna zimska oprema. Tijekom noći i jutra palo je od 2 do 4 centimetra snijega, a ima i poledice. Na terenu su ralice konavoske Zimske službe koje čiste ceste, pa većih poremećaja u prometu, za sada, nema, priopćila je općina Konavle.

Na makarskim prometnicama, izuzev prometnice Makarska-Vrgorac, u nedjelju prijepodne nije bilo snijega, spomenuta prometnica redovito se čisti i posipa, a zimska oprema je obvezna, doznaje se u makarskoj policiji i Gradskom centru Osejava.

11:55 - Premijer Andrej Plenković pozvao je građane da brinu o svojim susjedima, da pomognu jedni drugima. "Ukoliko fiskalni kapaciteti Grada Delnice ne budu dovoljni, pronaći ćemo mehanizme za pomoć", rekao je Plenković nakon završetka sastanka Kriznog stožera.

Plenković je potvrdio i da se razmišlja o poplavama do kojih bi moglo doći nakon topljenja snijega. "Cjelovitim pristupom svih nadležnih tijela vodimo računa kako će se razvijati vremenske prilike narednih dana. Ljudi ovdje znaju puno o tome, a sve što s državne razine činimo je komplementarno lokalnim naporima", rekao je Plenković.

11:15 - U Delnice, koje je pogodilo snježno nevrijeme, u nedjelju je stigao premijer Andrej Plenković koji sudjeluje na sastanku delničkog Kriznog stožera, a potom će obići zimske službe na terenu.

"Pored pomoći koja nam je odobrena, zatražiti ću nova sredstva za sufinanciranje Zimske službe", najavio je prije sastanka Stožera gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.

Rezolutno će, kaže, zatražiti i da se Primorsko-goranska županija uključi u sufinanciranje, jer bez sredstava županije i države Delnice su "jednostavno na koljenima".

Župan Primorsko-goranski Zlatko Komadina ističe kako je Goranima "aposolutno nužan" Zakon o Gorskom kotaru te više sredstava.

"Goranima nije problem ono čega imaju previše, a to je snijeg, nego ono čega imaju premalo, a to su novci", kaže Komadina držeći kako je svima jasno da su troškovi za čišćenje snijega ogromno povećani, ne samo ove godine, nego i inače i da to mora biti sustavno riješeno. "Naravno, povećani su troškovi života svima koji ovdje žive, to se evidentno vidi. Prema tome, Zakon o Gorskom kotaru je nešto što je aposlutno nužno", naglašava župan.

U Delnicama je posljednih dana pao obilan snijeg, pa su u pomoć lokalnom stanovništvu bili poslani i pripadnici Hrvatske vojske.

11:01 - Autocesta A1 zatvorena je za sav promet između čvorova Sveti Rok i Posedarje, javlja HAK. Obilazak je državnim cestama Gračac-Obrovac-Karin osim za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom. 

9:25 - Najniža temperatura izmjerena je u 9 sati na Zavižanu - 18. Zagreb se u to vrijeme smrzavao na -7 (izmjereno u Maksimiru), dok je na Sljemenu izmjereno -14 stupnjeva Celzijusa. 

Vrlo niska temperatura izmjerena je i u Nacionalnom parku Plitvička jezera, nešto ispod -10, u Čabru u Gorskom kotaru od -12, a u Gospiću -9. 

Vrlo hladno bilo je i u Varaždinu, nešto više od -8, baš kao i u Križevcima. U Karlovcu, Sisku i Bjelovaru izmjereno je oko 7 stupnjeva ispod ništice. 

8: 27 - Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u dijelu središnje Hrvatske, Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar na dionici Karlovac-Zdihovo-Kikovica te DC1 Vaganac-Korenica-čvor Udbina-Gračac, izvijestio je HAK u nedjelju ujutro.

Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom se isključuju na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba i odmorištu Vukova Gorica i odmorištima prije Bosiljeva u smjeru Rijeke jer nema prohodnog pravca za tu kategoriju vozila u smjeru Rijeke i obratno prema unutrašnjosti. (Hrvatske ceste i HAC zajedničkim kapacitetima obavljaju aktivnosti sa ciljem što bržeg postizanja prohodnosti za teretni promet između Rijeke i Delnice).

Prema Dalmaciji i obratno također nema slobodne ceste za kamionie s prikolicom i tegljače s poluprikolicom zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta.

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te dijelu Dalmacije. Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a HAK upozorava i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost.

HAK javlja da se zbog prometne nesreće na državnoj cesti DC225, u blizini čvora Zaprešić (A2), vozi otežano.

Za sav promet zatvorena je autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC50 i DC27 Gračac-Obrovac-Karin osim za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom). Zatvorena je i Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene, kao i autocesta A7 čvor Šmrika-čvor Hreljin u smjeru Rijeke (zbog oštećenja bukobrana). Zatvorena je i cesta Udbina-Gračac-Knin zbog snježne vijavice te županijska cesta Brotnja-Sučević-Srb. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene