Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi kvar na Rafineriji

VIDEO: Buka, para, smrad... Pogledajte što Siščani trpe!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika buka, oblaci pare i smrad, uznemirili su stanovnike Siska. Ponovno se naime, dogodio kvar na postrojenju koji je 2010. godine ugrozio cijeli Sisak.

Novi kvar u Rafineriji Sisak koji se dogodio na KP6 postrojenju, poznatom po tome što je gorio 2010. godine i ugrozilo cijeli Sisak, a u lipnju 2011. se zapalilo, uznemiravao je građane cijelu subotu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Život, egzistencija, budućnost Oni ne žele otpremnine, žele radna mjesta! Slika nije dostupna Nakon požara Radovi na pražnjenju postrojenja u rafineriji, moguć utjecaj na okoliš

>> Zbog kvara postrojenja crni gusti dim iznad sisačke Rafinerije

'Isto tako bilo je i 2010. godine. Mjesec i pol ljudima koji žive u blizini bio je pakao. Od buke nisu mogli razgovarati u svojim vlastitim kućama', rekla je za Dnevnik.hr Vlasta Toth, supredsjednica Zelene liste.

'Budući da se od nadležnih službi vikendom ne može dobiti nikog stanovnici Siska su se obratili Zelenoj listi. O incidentu smo obavijestili nadležne institucije, a kako INA konstantno zataškava incidente u svojim pogonima u dogovoru sa građanima Siska odlučili smo obavijestiti i medije', priopćila je Zelena lista.

Dodali su kako je većina pogona i instalacija rafinerije starija od 35 godina. Kad je MOL preuzimao INU prije 10-tak godina, napominje Toth, jedan od uvjeta te transakcije je bila rekonstrukcija i obnova rafinerija jer hrvatska država već tada nije imala financijske snage da to učini sama. 'Od tada do danas u rafineriji Sisak radili su se samo nužni popravci da bi se uopće moglo proizvoditi, odnosno da ne dođe do većih ekoloških akcidenata i nesreća', stoji u priopćenju.

A danas su se o incidentu očitovali i iz INA-e.

'U Rafineriji nafte Sisak, u subotu 28. srpnja primijećeno je propuštanje na cjevovodu FCC postrojenja te se odmah pristupilo aktivnostima obustave. Proces je bio pod strogim nadzorom, bez požara, no uz pojave pare i buke. Niti u jednom trenutku sigurnost građana nije bila ugrožena.

INA kontinuirano provodi unapređenje sisačkih proizvodnih pogona. Rafinerija sada proizvodi motorna goriva EURO V kvalitete s manje od 10 ppm- a sumpora te tako utječe na poboljšanje kvalitete zraka u Hrvatskoj, dok lokalna zajednica poboljšanu kvalitetu zraka ima zahvaljujući postrojenju za odsumporavanje, odnosno Claus postrojenju sagrađenom prije nekoliko godina.

Ulaganje u rafineriju se nastavlja s ciljem daljnjeg unapređenja ekoloških i sigurnosnih standarda', stoji u priopćenju INA-e.

Građani su u subotu fotografirali Rafineriju, a i snimku možete pogledati u priloženom videu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene