Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže sastanak s premijerom

Radnici sisačke rafinerije spremni na radikalnije akcije, mogući i masovni prosvjedi

Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr)
Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Radnici sisačke rafinerije zabrinuti su za svoja radna mjesta. Na poslovni potez INE o ukidanju postrojenja i 40 radnih mjesta, Stožer za obranu rafinerije odgovorio je najavom akcija.

Prije bi ipak sjeli s Vladom i dogovorili moratorij na odluku Uprave INE dok ne dovrše pregovore s MOL-om o otkupu dionica INE.

Pročitajte i ovo Koordinator stožera za obranu rafinerije Sisak Predrag Sekulić o odluci Uprave za sisačku rafineriju (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Neizvjesna budućnost Koordinator Stožera za obranu Rafinerije nakon odluke o zatvaranju: "Mađari nas malo-pomalo okupiraju" Slika nije dostupna Drugi požar u kratko vrijeme Kosor: Tražit ćemo istragu je li u rafineriju uložen predviđeni novac

Prvi dan na poslu nakon što su čuli najavu ukidanja postrojenja i 40-ak radnih mjesta, radnici su naravno zabrinuti i pitaju se gdje će naći drugi posao.

"Nikome nije svejedno, u biti smo na neki način psihički pripremljeni na raznorazne scenarije", kaže Danijel, jedan od radnika rafinerije.

Apel župana

Župan apelira - ulaganje u rafineriju i proizvodnja trebaju se nastaviti.

"Želimo sačuvati radna mjesta, gubitak bilo kojeg radnog mjesta bi bio velik gubitak za grad Sisak, za ovu županiju", kaže Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije.

No, iz Stožera za obranu rafinerije poručuju - MOL ima druge planove - postrojenje koje gase donosilo je profit, ovo je put ka zatvaranju rafinerije.

"Nama je prosto nevjerojatno da u vrijeme dok se vode pregovori MOL izvršava ovakvu jednu zločestu zadaću odnosno gasi srce jedne rafinerije jer ova je rafinerija time ugašena“, kaže Predrag Sekulić, koordinator za obranu rafinerije Sisak.

Ministar energetike je umirivao da ovaj potez uprave INE ne znači gašenje rafinerije. Podsjetio je na Vladin plan otkupa Ininih dionica od MOL-a.

"Uprava i NO ovakvu odluku smatrali su dobrom ja nemam razloga sumnjati u takvu odluku Uprave i NO INA-e“, kazao je prošli tjedan Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Naftni stručnjak Mirko Zelić misli drugačije. Opravdan je strah radnika, kaže, a Vlada ne smije dopustiti zatvaranje rafinerije.

"Rafinerija Sisak je jedan simbol naftnoga rudarstva, naftnog gospodarstva jer je ona točka na i na tehnološki lanac istraživanja proizvodnje transporta i prerade nafte“, kaže Zelić.

Stožer za obranu sisačke rafinerije poziva Vladu da stavi moratorij na sve odluke dok ne završe pregovore s MOL-om oko otkupa dionica INE.

Idući potez na Vladi

Reporter Nove TV Dino Goleš u Dnevniku se javio iz Siska te izvijestio kako je idući potez na Vladi.

„Radnici su nakon sastanka Stožera za obranu rafinerije Sisak putem sindikata poručili kako traže hitan sastanak s premijerom. Od Vlade traže da stavi moratorij na odluku INE o transformaciji rafinerije u logistički centar dok država ne otkupi Molove dionice INE. Kažu kako je za sve kriv MOL koji želi oteti srce rafinerije. Radnici tvrde kako je pogon koji se želi ugasiti u posljednjih mjesec dana ostvario dohodak od 10 milijuna kuna, a Mol će ga na kraju prikazati kao gubitaša. Od Vlade očekuju pozitivan ishod njihovog prijedloga o moratorija, a ako do njega ne dođe, spremni su i na radikalnije akcije. Spominju se i masovni prosvjedi uz podršku branitelja, kažu okupit će ih na tisuće“, izvijestio je Goleš.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene