Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Hrvatska će poštivati novi fiskalni pakt'

VIDEO: O čemu su to šaputali Milanović i premijerka Danske?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer danas je sudjelovao na neformalnom summitu čelnika zemalja članica Europske unije.

Premijer Milanović danas prvi put sudjeluje na summitu europskih čelnika na kojem će glavna tema biti međuvladin ugovor o fiskalnom paktu s kojim se nastoji spriječiti ponavljanje sadašnje dužničke krize.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Objava na Facebooku Oglasio se Milanović! "Mandat može dobiti..." Zoran Milanović komentar Lane Ružičić Zoran Milanović tipka...

Milanoviću Bruxelles nije nepoznat jer je 90-ih bio diplomat u NATO-u, da bi sada došao kao hrvatski premijer. Ovo je ujedno i prvo inozemno putovanje Milanovića kao premijera.

'Ja sam Zagrebčanin ali i Briselac. Nije važno da se snalazim, dosta smo se snalazili', rekao je Milanović.

Milanović se nije previše trebao predstavljati svojim kolegama znaju ga pa i danska premijerka.

Hrvatskoj je važno što se odlučuje u EU. Pa tako i dogovor o fiskalnoj disciplini. Bit će to i hrvatski propis. Iako ne mora, čini se da vlada zeli to što prije konzumirati

'To je vrlo strogo pravilo, mi ćemo ga primjenjivati prije nego što nas to bude obvezivalo', Hrvatskoj je važno sto se odlucuje u Eu. Pa tako i dogovor o fiskalnoj disciplini. Bit će to i hrvatski propis. Iako ne mora, čini se da vlada želi to što prije konzumirati

'To je vrlo strogo pravilo, mi ćemo ga primjenjivati prije nego što nas to bude obvezivalo',

Ali hoće li Hrvatska sporazumu pristupiti to još nije jasno. Jasno je da svaka odluka u Bruxellesu ima utjecaj na Hrvatsku

Hrvatski premijer je održao kratak sastanak s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, a i srdačno je porazgovarao s premijerkom Danske Helle Thorning-Schmidt. Danska je inače zemlja predsjedateljica u prvoj polovici ove godine.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy izrazio je nadu da će proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora glatko proći u zemljama članicama kako bi Hrvatska 1. srpnja 2013. postala članicom Unije.

'Očekujem neometan proces ratifikacije u hrvatskom parlamentu i svim zemljama članicama tako da Hrvatska može postati 28. članica od 1. srpnja 2013.', kaže se u priopćenju koju je objavio Van Rompuyev ured nakon susreta s Milanovićem.

Van Rompuy je čestitao premijeru Milanoviću na uspješnom ishodu referenduma o pristupanju Uniji i hrvatskim građanima na demokratskoj odluci o pridruživanju EU-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene