Gotovi su zimski praznici, a zastupnici se u klupe vraćaju u srijedu. Na aktualno prijepodne stižu i premijer i ministri, koje očekuju oporbena, ali i pokoje njihovo naručeno pitanje. Ništa novo u parlamentu, za razliku od izmjena poslovnika, na kojima mjesecima radi HDZ.

Galerija


Što nas čeka u novoj parlamentarnoj godini u Dnevniku Nove TV otkrio je predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

Nešto vam baš ne ide zadnjih dana s ovim afericama?

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o cijenama goriva: ''Nećemo dopustiti da dođe do pada standarda. Ako se stvari ne budu smirivale, imamo dodatne alate'' Andrija Jarak Andrija Jarak o prvim potezima novog predsjednika Vrhovnog suda: "Nemoguće je nabrojiti sve velike slučajeve koji ga očekuju"

Meni se čini da nam vrlo dobro ide. Pogledajte rezultate koje Hrvatska ostvaruje poput rasta kreditnog rejtinga, suficita proračuna, turističkih rezultata, rasta zaposlenosti…..

Ne osporavam ih, ali to su Vladini rezultati, a ne HDZ-a. Kao glavnom tajniku HDZ-a sigurno vam nije bilo ugodno gledati sve što se zadnjih dana događalo u stranci. Pobunila se jedna županijska organizacija stranke kao, a izigrao vas je župan s kojim ste imali dogovor da danas donese odluku.

Te stvari su puno manje bitne od onoga što Vlada radi, a tiče se životnog standarda naših građana. Smisao politike je činiti javno dobro, a stranka je instrument da se ono i ostvari. Svi oni koji to ne razumiju i guraju svoje privatne ili parcijalne interese ispred interesa države, ne čine korist građanima Hrvatske. To nije smisao politike i tako se politici ne može pristupiti.

Šaljete li time poruku i Darku Milinoviću koji je napravio pobunu u Ličko-senjskoj županiji jer se ne kadrovira onako kako je on zamislio?

Šaljem poruku ne samo našim članovima, već svima. Želimo da u politici i u odabiru ljudi koji se bave važnim javnim djelatnostima, stručnost bude na prvom mjestu. Sve ovo što se medijski gura u prvi plan, nije toliko bitno. HDZ je od svog osnutka najveća hrvatska stranka i brine za interese Republike Hrvatske. Oni moraju biti u fokusu, a ne stranački ili privatni interesi.

Je li vam prihvatljiv način na koji vaš član predsjedništva komunicira s ministrima nazivajući ih kvaziministrima?

To je sporedna stvar. Važne stvari tiču se životnog standarda i velikih infrastrukturnih projekata poput Pelješkog mosta ili LNG terminala. Ovo su stvari koje se povezane s unutarstranačkom demokracijom. Neke stvari možda ponekad i izađu iz okvira koje ja smatram prihvatljivim, ali neću se time opterećivati.

Te stvari neće poljuljati HDZ?

Ne. Mi i danas po istraživanju vaše televizije stojimo bolje nego mjesec dana ranije.

Mnogo se priča o izmjenama saborskog poslovnika. Hoće li se skratiti vrijeme za replike i uvesti red u traženju stanki?

Mi moramo u fokus staviti sadržaj rasprave, a eventualne distrakcije u drugi plan. Želimo da rasprave u Saboru budu efikasne i racionalne te fokusirane na sadržaj.

Znači li to da će replike trajati kraće, a stanke se reducirati?

Da, ideja je da smanjimo mogućnost manipuliranja odredbama poslovnika te reguliramo stanku koja se počela obijesno koristiti. Želimo regulirati i povrede poslovnika koje se zloupotrjebljavaju te naravno smanjiti repliciranje odnosno zabraniti repliciranje unutar istog kluba - skraćivanje replike s dvije na jednu minutu.

Lani nismo vidjeli neke velike reforme koje se tiču naših života. Koja je to konkretna reforma koja će se ove godine provesti , a da će je građani osjetiti.

Pogledajte samo zakone koji će se donositi u ovom dijelu sjednice – tu su Zakon o poticanju ulaganja, Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o poticanju istraživačkih i razvojnih projekata. Donesene su i mjere o samozapošljavanju, svatko tko krene s nekim projektom za njega može dobiti više od 50.000 kuna. Sve su to mjere koje izravno utječu na život hrvatskih građana.

Treba izabrati Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Jeste li zadovoljni sadašnjim sastavom ili će se tražiti novi kadrovi?

O tome će odluku i prijedlog dati nadležni saborski odbor. Kada on to učini, o tome ćemo razgovarati na plenarnoj sjednici.

Smatrate li da je Dalija Orešković dobro radila svoj posao?

O tome ću govoriti kad za to dođe vrijeme.

Od sljedećeg tjedna počinje reizbor novog Glavnog državnog odvjetnika. Imate li svog kandidata ili Dinko Cvitan i dalje ima zeleno svijetlo?

Sve ćete znati na vrijeme.

Šalabahter za postavljanje pitanja na aktualcu; kako vam se to dogodilo?

To je praksa koja postoji od kada je Hrvatskog sabora. Oporba postavlja za Vladu neugodna pitanja, a zastupnici iz redova vladajućih nastoje pokazati što vlada dobro radi.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju