Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović uputili su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću te HDZ-ovcu Davoru Ivi Stieru.


Od gradonačelnika Milana Bandića Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, čija će stranka u Gradskoj skupštini imati pet zastupnika, "bezuvjetno zahtijevaju" da novi saziv Skupštine donese odluku o preimenovanju Trga maršala Tita i to, kako su naglasili, bez otezanja i na propisan način.

Podsjetimo, Bandić je najavio da će o preimenovanju trga biti raspisan referendum, i to već u srpnju, te da je najpoštenije da o tome odlučuju sami građani. Esih i Hasanbegović, koji su preimenovanje Trga maršala Tita postavili kao glavni uvjet Bandiću za podršku u Skupštini, ističu da o imenovanju tog trga odluka nije ni donesena na referendumu.

"Licemjerno je i nedopustivo da s pokušajem raspisivanja referenduma, pogotovo usred ljeta i na način koji omogućuje manipulacije i zloupotrebe, nastavlja vrijeđati hrvatski narod i demokratski duh njegova glavnog rada", stoji u pismu Bandiću u kojem pozivaju i gradske zastupnike HDZ-a "da još jednom ne iznevjere vlastite birače".

Tako u pismu premijeru Plenkoviću Bruna Esih podsjeća predsjednika HDZ-a kako je zagrebačka organizacija te stranke svojedobno poduprla zahtjev za preimenovanjem Trga maršala Tita, ali je tijekom kampanje za gradonačelnika Drago Prgomet odustao od te potpore prebacujući odluku na Vladino savjetodavno tijelo - Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

"Bez obzira na međusobne stranačko-političke razlike, držimo da je naše nastojanje da se suvremena Hrvatska odlučno i trajno distancira od jugoslavenske i komunističke baštine ono što povezuje sve naše članove, pristaše i birače. Zato očekujemo, gospodine Plenkoviću, da će zastupnici vaše stranke u Gradskoj skupštini poduprijeti naš preduvjet postavljen gradonačelniku Bandiću te odbiti svaki oblik suradnje dok se taj biljeg nasilja nad hrvatskim narodom ne ukloni", stoji u pismu koje potpisuje stranka Esih i Hasanbegovića.

Pismo istog sadržaja upućeno je i Davoru Ivi Stieru, političkom tajniku HDZ-a, koji se, nakon ostavke u Vladi zbog koalicije s HNS-om, sada smatra neformalnim vođom desnog krila HDZ-a.

 

Vezani članci Andrej Plenković Plenković komentirao stanje s bankama u Europi i bi li uhitio Putina da dođe u Hrvatsku Slika nije dostupna Evo što će Esih i Hasanbegović dobiti u sporazumu s Bandićem
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju