Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osamdeset posto ovisnika na liječenju opijatski su ovisnici, većinom heroinski, no sve ih se više liječi i zbog konzumacije marihuane i sintetičkih droga, poput amfetamina.


Broj ovisnika o drogama u Hrvatskoj, obuhvaćenih liječenjem, stagnira na broju između sedam i osam tisuća, dok je zbog mjera prevencije broj novih ovisnika u laganom padu, ustvrdio je u ponedjeljak ravnatelj vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković.

Vezani članci Slika nije dostupna Broj novoregistriranih ovisnika o drogama u Hrvatskoj u padu Slika nije dostupna Naša novinarka glumi ovisnicu! Je li do metadona tako lako doći?

Osamdeset posto ovisnika na liječenju opijatski su ovisnici, većinom heroinski, no sve ih se više liječi i zbog konzumacije marihuane i sintetičkih droga, poput amfetamina, izjavio je Petković uoči dvodnevne radionice o psihosocijalnom tretmanu ovisnosti koja je danas počela u Zagrebu.

Hrvatska u borbi protiv izazova 'novih droga'

Dodao je kako zabrinjava pojava tzv. novih droga, odnosno psihoaktivnih tvari poput osvježivača prostora, koji imitiraju halucinogene i opojne učinke poznatih zabranjenih droga. 'Novi spojevi su legalni, a njihovom upotrebom zaobilazi se zakonska regulativa jer nisu namijenjeni ljudskoj upotrebi. No, imaju slična svojstva kao poznate droge i njihova konzumacija može biti vrlo opasna', istaknuo je Petković.

Tema radionice je unaprjeđenje psihosocijalnog tretmana, kojim se ovisnika, nakon farmakoterapije, nastoji resocijalizirati i vratiti u normalan život. Provode ga institucije uključene u tretman ovisnosti - bolnice, centri za prevenciju ovisnosti, zatvorski sustav i udruge civilnog društva. Dio psihosocijalne pomoći odnosi se na rad s obitelji i zapošljavanje ovisnika, jer je obično riječ o nezaposlenim osobama.

Smanjuje se broj ovisnika o opijatima, na suzbijanje utrošeno 620 milijuna kuna

Na radionici, koju je organizirao vladin Ured za suzbijanje zlouporabe droga uz potporu Europske komisije, prezentirat će se smjernice za psihosocijalni tretman ovisnosti u Hrvatskoj te najbolje prakse zemalja EU. Raspravit će se ključna pitanja provedbe smjernica tretmana u zdravstvenom, socijalnom i zatvorskom sustavu u Hrvatskoj, koje je usvojilo vladino Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga u siječnju ove godine. Bit će riječi i o različitim vrstama psihosocijalnih intervencija i dobroj kliničkoj praksi ovisnika.

Radionica je namijenjena predstavnicima nadležnih ministarstava, te liječnicima i drugim stručnjacima iz službi za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, kliničkim i psihijatrijskim bolnicama, službenicima tretmana i liječnicima u zatvorskom sustavu, centrima za socijalnu skrb i domovima za djecu te predstavnicima terapijskih zajednica i udruga koje provode psihosocijalni tretman ovisnika o drogama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook