Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Regionalna edukacija

Hrvatska u borbi protiv izazova 'novih droga'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske organizirao je regionalnu edukaciju iz područja suzbijanja zlouporabe droga.

Regionalna edukacija iz područja suzbijanja zlouporabe droga, koja je počela u utorak u organizaciji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, a na kojoj su sudjelovali predstavnici pravosuđa, Ministarstva unutarnjih poslova, USKOK-a i ostali iz pet slavonskih županija, završila je danas u Osijeku.

Pročitajte i ovo Ukradeni brak jazavčar nestao u srijedu Ovaj je pas ukraden, traže ga policija i vlasnik: "Vrijedi nekoliko tisuća eura" Ilustracija Iza rešetaka Policija otvorila hladnjak i ugledala neočekivani prizor: "Bilo je to iznenađujuće veliko otkriće"

Po riječima Željka Petkovića, ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporaba droga Vlade Republike Hrvatske, jedan od strateških ciljeva Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga 2012. - 2017. i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga 2012.-2014. godine je jačanje nacionalnog Sustava ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari. Pri tome je bitan integrirani pristup u provedbi kaznene politike na području suzbijanja zlouporabe droga i razvijanje odgovarajućih programa i intervencija za postupanje s počiniteljima kaznenih djela i prekršaja na području zlouporabe droga.

Smanjuje se broj ovisnika o opijatima, na suzbijanje utrošeno 620 milijuna kuna

Kao i u cijeloj Europi tako i u Hrvatskoj borba protiv 'novih droga' koje se dobijaju na najsofisticiranije načine, a izuzetno su opasne posebno za mladu generaciju, postaje imperativ koji podrazumijeva i novi pristup toj problematici, rekao je Petković. Istaknuo je kako je tijekom 2012. godine u Europi otkriveno čak 73 novih spojeva koji oponašaju učinke 'klasičnih droga', u 2013. 82 nova spoja, a u 2014 detektirano je već 22 novih spojeva. Na području Hrvatske zaplijenjeno je u 2012. godini pet novih psihoaktivnih tvari, dok je u 2013. identificirano dodatnih 12 novih droga, a u ovoj godini do sada četiri nove tvari. Njihov broj svake godine progresivno raste, ali nažalost o posljedicama njihovog djelovanja još uvijek nema puno pouzdanih informacija, rekao je Petković.

Ovisnici sve mlađi - Na liječenje došao 13-godišnjak

Dvodnevna edukacija u Osijeku namijenjena je sucima, državnim odvjetnicima, odvjetnicima, predstavnicima USKOK-a i Ministarstva unutarnjih poslova i ostalima u lancu borbe protiv zlouporabe droga.

O definiranju novih droga, pojavnosti i dimenzijama pojave u EU govorila je Dijana Jerković iz Odjela Nacionalne informacijske jedinice za droge i poslove međunarodne suradnje pri Vladinom Uredu za suzbijanje zlouporabe droge. Službenici Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a prikazali su rad policije kroz prezentaciju kompleksnih kriminalističkih istraživanja suzbijanja kriminaliteta droga.

Čak 85% srednjoškolaca probalo je alkohol, a 11% učenika prvog srednje marihuanu!

O iskustvima u primjeni Zakona o kaznenom postupku s posebnim osvrtom na specifičnosti vezane za kriminalitet droga, govorio je Miroslav Dasović, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u ŽDO u Osijeku. O utjecaju novog kaznenog zakonodavstva na rad policije na poslovima suzbijanja problematike droga govorio je Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK). U svom je izlaganju između ostalog sudionike upoznao s nizom sofisticiranih droga koje se nalaze u nizu proizvoda u redovnoj prodaji, a koje uz dodatak novih psihoaktivnih tvari izazivaju velike probleme. Naglasio je i važnost rada Centra za kriminalističko vještačenje, kao i donošenje generičke liste zabranjenih novih kemijskih spojeva.

Sudionici Regionalne edukacije iz područja suzbijanja zlouporabe droga dobit će certifikat o sudjelovanju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene