Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brigadir Dražen Ressler

Jesu li naši vojnici spremni za zadaću u Afganistanu? "Prošli su najzahtjevnije obuke, ali stopostotne sigurnosti nema"

Brigadir Dražen Ressler (Foto: Dnevnik.hr)
Brigadir Dražen Ressler (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Brigadir Dražen Ressler (Foto: Dnevnik.hr) Brigadir Dražen Ressler (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) Foto: MORH +0 Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) Galerija 1/4 >>
U bombaškom napadu u Afganistanu u srijedu je poginuo jedan hrvatski vojnik, dok su dvojica ozlijeđena. Preminuli Josip Briški i dvojica ranjenih hrvatskih vojnika bili su pripadnici specijalnih snaga, elitne postrojbe HV-a. Prošli su zahtjevnu, takozvanu komando obuku.

Jesu li naši vojnici spremni za ovu zadaću i treba li im pojačati zaštitu, reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov razgovarala je o tome s bivšim zapovjednikom te misije i načelnikom operativnog odjela Hrvatske kopnene vojske, brigadirom Draženom Resslerom.

Prije ovog kontingenta u Afganistanu vi ste bili zapovjednik te misije, danas nema pripadnika HV-a koji nije šokiran.

Htio bih izraziti iskrenu sućut obiteljima našeg pokojnog Josipa, obitelji, rodbini, prijateljima i, naravno, što skorije ozdravljenje naša dva pripadnika specijalnih snaga. Dvojako sam vezan uz te ljude, zato što sam bio zapovjednik bojne za vojna djelovanja, s druge strane, kao što ste rekli, prije nekoliko mjeseci sam se vratio iz misije Odlučna potpora u Afganistanu.

Jesu li hrvatski vojnici koji tamo odlaze na teren sigurni u vozilima u kojima se sada nalaze, ima li apsolutne sigurnosti?

Apsolutne sigurnosti nema. Stopostotne sigurnosti nema u Afganistanu, mi smo toga svjesni i računamo s tim rizikom.

Može li se pojačati njihova zaštita, treba li više?

Uvijek se možda može i više, ali, pazite, po ovome što sam vidio na fotografijama, količina eksploziva koja je korištena prilikom ovog napada.... Mislim da bi kod puno jačih i većih vozila tragedija možda bila i veća.

Postoji li možda procjena kolika je količina eksploziva ovdje korištena?

Koliko ja znam, istraga je u tijeku i ne bih sad špekulirao oko toga. Kažem, po fotografijama zaista velika količina.

Razmišlja li se možda da vojnici odlaze na teren u helikopterima ili na neki drugi način?

Dio hrvatskih kontingenata koji odlaze na mentoriranje i savjetovanje, što nam je i primarna zadaća tamo, odlaze isto tako s helikopterima. Za moga mandata u Afganistanu imali smo i takvih zrakoplovnih i helikopterskih nesreća. Mi možemo uvježbavati i koristiti alternativu kao alternativu, ali ni to nam ne garantira stopostotnu sigurnost. Ti su ljudi prošli najzahtjevnije obuke.

Treba li se povući iz Afganistana?

Mislim da to nije pitanje za vojnika, to možda da adresirate na nekoga drugoga. Mi izvršavamo svoje zadaće i izvršavat ćemo zapovjedi sve dok se od nas to bude tražilo. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr  Aktualno Tko su hrvatski vojnici koji su napadnuti u Afganistanu? "Prava obitelj i pravi dečki. Žao mi je tog mladog života" Vozila hrvatskih vojnika napadnutih u Afganistanu (Foto: MORH) - 1 Vozila hrvatskih vojnika napadnutih u Afganistanu (Foto: MORH) - 1 Foto: MORH Preminuli vojnik Josip Briški (Foto: MORH) Preminuli vojnik Josip Briški (Foto: MORH) Foto: MORH Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) Foto: MORH +0 Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Tko su hrvatski vojnici koji su napadnuti u Afganistanu? "Prava obitelj i pravi dečki. Žao mi je tog mladog života" 1/4 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene