Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme za transport u Hrvatsku

Dvojica hrvatskih vojnika ranjenih u Afganistanu su stabilno i izvan životne opasnosti

Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH)
Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) MORH
Aktualno Galerija Vozila hrvatskih vojnika napadnutih u Afganistanu (Foto: MORH) - 1 Vozila hrvatskih vojnika napadnutih u Afganistanu (Foto: MORH) - 1 Foto: MORH Vozila hrvatskih vojnika napadnutih u Afganistanu (Foto: MORH) - 2 Vozila hrvatskih vojnika napadnutih u Afganistanu (Foto: MORH) - 2 Foto: MORH Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) Foto: MORH +0 Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) Galerija 1/4 >>
Iz Ministarstva obrane poručili su kako su dvojica hrvatskih vojnika koji su ranjeni u Afganistanu stabilno i izvan životne opasnosti

"Dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. Hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu, koji su stradali rano jutros 24. srpnja 2019. godine tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu, stabilno su i izvan su životne opasnosti.

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Obilna kiša u Afganistanu izvanredno stanje Raste broj stradalih nakon obilnih kiša i nevremena: Zbog sukoba i loše infrastrukture, dvije zemlje teško se s time nose

Riječ je o pripadnicima specijalnih snaga koji su u Afganistanu bili angažirani na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga. Svi ostali pripadnici 10. Hrvatskog kontingenta su dobro i ne nalaze se u neposrednoj opasnosti.

Tijekom dana, o izvanrednom događaju i stanju u području misije potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov razgovarali su sa zapovjednikom NATO misije „Resolute Support“ generalom Austinom Scott Millerom koji je izrazio sućut povodom stradavanja hrvatskog vojnika.

Također, razgovarali su o ozlijeđenim pripadnicima Hrvatskog kontingenta koji se nalaze na oporavku u američkim bolnicama u Kabulu i Bagramu. Razgovarali su i o intenzivnim pripremama za transport poginulog pripadnika i dvojice ozlijeđenih pripadnika Hrvatske vojske u Hrvatsku.

Tijekom sutrašnjeg dana u Afganistan će krenuti tim Ministarstva obrane i Oružanih snaga na čelu sa zapovjednikom Zapovjedništva specijalnih snaga briganim generalom Pericom Turalijom kako bi posjetio ozlijeđene pripadnike te pružio podršku ostalim pripadnicima Hrvatskog kontingenta"; poručuju iz MORH-a.

Podsjetimo, u bombaškom napadu u Kabulu u Afganistanu smrtno je stradao 27-godišnji hrvatski vojnik Josip Briški dok su dvojica ozlijeđenih vojnika izvan životne opasnosti.

U blindirano vozilo u kojem su se nalazili hrvatski vojnici zaletio se bombaš samoubojica. Nakon napada zbrinuti su u američoj vojnoj bolnici u Bagramu, no najteže ozlijeđeni nekoliko sati nakon napada podlegao je ozljedama. Riječ je o pripadnicima specijalnih snaga. Prva im je ovo mirovna misija. U Afganistanu su obučavali tamošnju specijalnu policiju i nisu sudjelovali u borbenim misijama.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene