Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jedan poginuo, dvoje ranjenih

Tko su hrvatski vojnici koji su napadnuti u Afganistanu? "Prava obitelj i pravi dečki. Žao mi je tog mladog života"

Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH)
Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) MORH
Aktualno Galerija Vozila hrvatskih vojnika napadnutih u Afganistanu (Foto: MORH) - 1 Vozila hrvatskih vojnika napadnutih u Afganistanu (Foto: MORH) - 1 Foto: MORH Preminuli vojnik Josip Briški (Foto: MORH) Preminuli vojnik Josip Briški (Foto: MORH) Foto: MORH Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) Foto: MORH +0 Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Smrt jednog i ranjavanje dvojice hrvatskih vojnika na misiji u Afganistanu Hrvatsku je zavila u crno. Stanovnici Sesveta, Osijeka i Vinkovaca su u šoku.

Cijeli dan pred kuću obitelji Briški u Sesveta stižu vojnici, prijatelji i rodbina. Pogibija 27-godišnjeg vojnika Josipa u Afganistanu, Sesvete je zavila u crno.

„Teško je meni kao susjedi, a kamoli kako je njima teško. Što drugo da vam velim, žao mi je...“, kaže susjeda Ana.

Pročitajte i ovo Obilna kiša u Afganistanu izvanredno stanje Raste broj stradalih nakon obilnih kiša i nevremena: Zbog sukoba i loše infrastrukture, dvije zemlje teško se s time nose Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje

Za sobom je ostavio suprugu i sina koji je tek napunio prvu godinu; roditelje, sestru, suborce s kojima je u ratom pogođenom Afganistanu nastojao unijeti mir.

„Imam sina koji je isto u vojsci, žalosno, jadni roditelji. A, žao mi je tog mladog života. Sva se tresem“, kaže Zdenka iz Sesveta.

"Prava obitelj i pravi dečki"

U desetom hrvatskom kontingentu bila su i dvojica Slavonaca koji su prošli s teškim ozlijedama. Jedan od njih je 27-godišnji Vinkovčanin.

„To je prava obitelj i pravo dijete. I odmalena i kao mladić“, rekla je susjeda Ružica.

Tragične vijesti uznemirile su građane.

„Mislim da bi trebali ići iskusniji i malo starije generacije“, smatra Goran iz Vinkovaca.

U američkoj bolnici oporavlja se i 32-godišnji Osječanin.

Stradavanje hrvatskih vojnika pogodilo je i umirovljenog pripadnika vojne policije koji je i sam sudjelovao u mirovnoj misiji.

„Meni je strašno žao kad sam čuo za to. I sam sam bio u nekoliko opasnih situacija, ali hvala Bogu uvijek se nekako dobro riješilo“, rekao je umirovljeni vojni policajac Robert Kasumović.

"Ovakvi se napadi teško mogu izbjeći"

Takvi se napadi, kaže, teško mogu izbjeći.

„Nije bilo pitanje da li će se desiti, nego kad će se desiti jel tamo određeni stupanj ugroze uvijek postoji, pogotovo sada unazad par godina kako snage talibana i terorista jačaju“, kaže Kasumović.

16 godina misije su prolazile bez većih napada. Josip je prvi hrvatski vojnik koji se neće vratiti kući.

Obojica ranjenih vojnika su stabilno, njihove su ozlijede okvalificirane kao teže, naime, jedan je zadobio prijelom bedrene kosti, a drugi prijelom ruke. Ono što sada slijedi su pripreme njihovog transporta u Hrvatsku, gdje će nastaviti liječenje, jednako tako, radi se i na organizaciji transporta tijela poginulog Josipa. Ministarstvo obrane o tome je kasno poslijepodne razgovaralo sa zapovjednikom NATO misije, rokovi u ovom trenutku nisu poznati no iz MORH-a poručuju da se na tome intenivno radi.
Sva su trojica stradalih mladi dečki, na pragu života i napad na njih šokirao je Hrvatsku.

Djelatnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga cijeli su dan u kontaktu s obiteljima stradalih, pruža im se stručna pomoć, a tijekom sutrašnjeg dana u Afganistan će krenuti i poseban tim koji će posjetiti ozlijeđene vojnike i osobno se uvjeriti u njihovo stanje. Također, obići će i preostale pripadnike kontingenta i pružiti im podršku.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene