Josip Briški, pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru Resulte Support u Afganistanu, imao je svega 27 godina kada je poginuo na dužnosti.

Galerija


Hrvatski vojnik Josip Briški rođen je 1992. U vojsci je pet godina, a ove je godine prvi put otišao na misiju u Afganistan. U tu ratom zahvaćenu zemlju otišao je s hrvatskim kontingentom 1. ožujka.

Iza sebe je ostavio suprugu i dijete, sina starog oko godinu dana s kojima je živio u obiteljskoj kući u Sesvetama. Nakon što je objavljena vijest o njegovoj smrti, cijeli dan u kuću u Sesvetama pristižu kolege vojnici, pa je ulica puna vojnih vozila. Također, ispred kuće je parkirano i vozilo hitne pomoći.

Briški je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja afganistanskih sigurnosnih snaga.

Hrvatski vojnici u Afganistanu, ilustracija (Foto: Pixsell,Borna Filic) Vojnik koji je bio u mirovnoj misiji u Afganistanu: "Čim napustite bazu, imate metu na sebi i postajete glineni golub"

Vozilo u kojem su stradali hrvatski vojnici u Kabulu (Foto: MORH) Snimka mjesta na kojem se bombaš samoubojica zabio u vojni konvoj: Ovdje su stradali naši vojnici

General Krešo Tuškan kazao je da su hrvatski vojnici iz kampa Gibson krenuli na zadaću s pet neborbenih vozila – dvije Toyote i tri Mercedesa. U svakom od vozila bila su po tri pripadnika oružanih snaga, a u dva su vozila bili afganistanski prevoditelji koji s njima redovito idu na zadaće.

IZ MORH-a su priopćili da mu je nakon stradavanja pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no zbog težine ozljeda u bolnici je preminuo.

Šef SOA-e Danijel Markić komentirao je prve procjene o napadu koji govore da je bio planiran: ''Dobili smo prve podatke i napravit će se analiza. Naravno, naš kontingent ne sudjeluje u vojnim akcijama na terenu. Ali znamo da su te misije opasne. Hrvatska sudjeluje već 16 godina i došli smo do prve žrtve.''