Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kandidatkinja za mandatarku Vlade

Bratušek: Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora je slovenski strateški interes

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidatkinja za mandatarku nove slovenske vlade Alenka Bratušek izjavila je u srijedu da je ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom u slovenskom strateškom interesu.

"Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora je ne samo pitanje dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom nego predstavlja slovenski strateški interes", rekla je Bratušek u govoru kojim je parlamentu u srijedu predstavila svoj program buduće vlade, bude li potvrđena za mandatarku, o čemu će se glasovati kasno navečer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Porječkale se Slovensku kandidatkinju odbio EP: Je li na to utjecalo pitanje Dubravke Šuice? Slika nije dostupna Opovrgnula glasine Bratušek tvrdi da nije odustala od kandidature

>> Janšina koalicija pred potpunim kolapsom

Bratušek je rekla da je sadašnji premijer Janez Janša prekršio dogovor od prije dva tjedna kod predsjednika države Boruta Pahora o postupku ratifikacije u slovenskom parlamentu, no da očekuje da će i Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) poduprijeti ratifikaciju u parlamentu jer su se sve stranke usuglasile da ratifikaciju podržavaju.

"Nadam se da će svi biti sposobni držati se dogovora oko ratifikacije, postignutog kod predsjednika države Boruta Pahora, pa i oni koji su dan nakon tog sastanka prekršili dogovor", rekla je Bratušek.

Dan nakon sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka kod Pahora, na kojemu je bilo riječ o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora kao prioritetu za sadašnji parlament i na kojemu su se sve stranke složile da ratifikaciju sadašnji saziv treba obaviti što prije, premijer Janez Janša povukao je potez koji je iznenadio jer je kao pregovarača s hrvatskom stranom povukao ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i na to mjesto imenovao člana svog kabineta Tonu Kajzera, što je po ocjeni Erjavca dovelo do usporavanja postupka potrebnog za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene