Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I oni su branili Vukovar

Branitelj koji se u ratu borio protiv vlastitog brata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biti Hrvat 1991. u Vukovaru bilo je strašno. Biti neke druge nacionalnosti, a na hrvatskoj strani - još strašnije! Ekipa Provjerenog donosi priče branitelja koje se najčešće i ne spominju.

Od prvog dana nije dvojio – Vukovar je njegov grad, Hrvatska je njegova domovina. To što je srpske nacionalnosti, nije bilo presudno. Predrag je hrvatski branitelj, a u obrani svoga doma borio se doslovce i protiv rođenog brata! 'Znam da je bio na drugoj strani i sad jednostavno više nemamo nikakav kontakt', priznaje Predrag. Danas je za većinu heroj, no svjestan je da je nekima i dalje samo Srbin, a svojim sunarodnjacima i izdajica!

Za Vukovar su se rame uz rame borili Hrvati i branitelji 23 nacionalnosti. U obrani Hrvatske sudjelovalo ih je ukupno 35 000 iz redova nacionalnih manjina.

'Ja da ovom nisam smatrao svojom domovinom, ja bih otišao u Mađarsku', kaže Antun koji je po narodnosti Mađar, također branitelj, kao i Rusin Đuro. 'Mi smo preko telefona dobili prijetnje da će nas pojedince nabijati na kolac', prisjeća se Đuro ratnih dana.

Priče čije je herojstvo ostalo u sjeni pogledajte večeras u Provjerenom u 22:20.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Curica u plavoj jaknici 'U koloni bi trebali biti branitelji, oni su stvorili fotelje političarima' Slika nije dostupna Sastali se s Vukčevićem Udruga 'Vukovar 1991' u Beogradu: 'Očekujemo procese'

>> Kakve osjećaje u Vama izaziva obljetnica pada Vukovara?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene