Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SPAR donosi

Braća Ivan i Josip gotovo sve komponente za domaći sir proizvode sami: ''Svaki korak koji smo napravili bila je velika škola, a recepturu smo usavršavali 20 godina''

Aktualno Galerija Ivan i Josip Perković Ivan i Josip Perković Foto: Tibor Marochini/Nova studio +0 Kozji sirevi Braće Perković Galerija 1/2 >>
Braća Perković iz Retkovaca tvrde da su njihove koze najsretnije slavonske koze za koje su čuli. Na receptu za domaći sir radili su 20 godina, a njihov poduzetnički put i inspirativnu životnu priču pogledajte u novoj epizodi emisije Startaj Hrvatska.

Kozji sirevi braće Perković rezultat su zajedništva i sloge, ali i višegodišnjeg iskustva u radu sa životinjama te primijenjenog znanja u poljoprivredi. Od davnina se vjeruje da je kozje mlijeko blagotvorno kod ublažavanja simptoma astme i bronhitisa, a braća su ponosna što mogu reći da 80 – 90 % komponenti kojima se koriste za izradu sira proizvode sami.

''Proizvodnja nam je ciklička i na taj način osiguravamo kvalitetu svih ulaznih sirovima, osiguravamo preradu kozjeg mlijeka i zatim sira sukladno s onim što smo mi sami htjeli. Tako kontroliramo kvalitetu sira i postojanost njegova okusa'', ispričala su braća, koja za svoje koze tvrde da su najsretnije slavonske koze za koje su čuli.

U svom pristupu radu braća Perković vode se tradicijom, no godinama su skupljali dodatna saznanja o tome što moderno tržište želi. ''Sir nije napravljen preko noći, ovo je priča o 20 godina pokušaja i pogrešaka u usavršavanju recepture da bismo došli do ovoga što će potrošači konzumirati'', kažu.

Da nije sve uvijek bilo lako, tvrdi Ivan, koji priznaje da su se pred njima na poduzetničkom putu našli brojni izazovi. ''Bilo je puno situacija u kojima sam morao improvizirati. Svaka od njih učila nas je nekoj novoj lekciji. Sve je to testiralo našu snagu i htijenje da dođemo do svoje vizije, odnosno da je pretvorimo u stvarnost i realiziramo viziju koju smo zamislili sa svojim proizvodom.''

Otkad su ušli u projekt Startaj Hrvatska, posao je, kažu braća Perković, u prvom planu. ''Promijenile su nam se percepcije i perspektive u svemu što radimo. Sve druge stvari izbacili smo iz dnevne rutine i fokusirali se samo na posao.'' Obojica naglašavaju kako im nije važno da ih gledatelji upamte, voljeli bi da umjesto toga prepoznaju upornost koja stoji iza njih: ''Uz sve probleme na koje smo naišli, voljeli bismo da gledatelji prepoznaju domaći proizvod i podrže ga.''

Ivan i Josip Perković Kozji sirevi Braće Perković Foto: Tibor Marochini/Nova studio

Za projekt Startaj Hrvatska imaju samo riječi hvale. ''Pohvalio bih sve partnere ovog projekta i htio bih im prije svega zahvaliti na strpljivosti. Kod kuće imamo životinje i jedva sve stižemo jer sirovine moramo proizvesti sami, a oni su bili strpljivi za sve zadatke koji su prethodili ovome. Bili su velika podrška i vjetar u leđa. Sve ovo što smo radili sad, morali bismo ionako prije ili kasnije napraviti'', kaže Ivan.

Brat Josip dodaje kako im je projekt puno pomogao da stvari sagledaju iz drugog kuta. ''Projekt Startaj Hrvatska pomogao nam je da drugačije shvatimo neke stavove o proizvodnji i kako se oko svega toga postupa. Novi su trendovi, tržište se stalno mijenja i potrošači imaju drugačija očekivanja. Svaka njihova primjedba ili napomena bila je nama pomoć da se što bezbolnije prilagodimo novim tržišnim trendovima i mogućnost za plasman svojih sireva.''
Koje su sve izazove trebali savladati na svojem poslovnom putu i kakav je on bio, pogledajte u još jednoj emisiji Startaj Hrvatska u nedjelju, 30. listopada na Novoj TV.

Emisija Startaj Hrvatska prati osam poduzetničkih priča i osam odličnih proizvoda koje je Nova TV zajedno sa SPAR Hrvatska odabrala među stotinama prijava pristiglih na projekt Startaj Hrvatska. Samo jedan proizvod postat će Hrvatski HIT-proizvod 2022. godine te zauzeti posebno mjesto na policama svih INTERSPAR i SPAR trgovina diljem Hrvatske.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom SPAR po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene