Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O ulasku u EU

Bošnjaković: Preostalo je istrčati još zadnje metre u poglavlju Pravosuđe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je postigla jako dobre rezultate u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava i do zatvaranja toga poglavlja preostalo je 'istrčati još zadnje metre', izjavio je hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Bošnjaković je u Bruxellesu razgovarao s povjerenicom Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding. 'Rekli smo da je Hrvatska učinila velike napore i postigla jako dobre rezultate te da su ovo zadnji metri koje moramo istrčati', rekao je Bošnjaković nakon razgovora s Reding.

Nakon što je Europska komisija 2. ožujka objavila privremeno izvješće o hrvatskom ispunjavanju mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, hrvatska Vlada je napravila akcijski plan za ispunjavanje preostalih mjerila i o tome svaka dva tjedna šalje izvješće u Bruxelles. Do sada su poslana već dva izvješća, a sljedeći se očekuje 12. svibnja.

Bošnjaković je rekao da će u trećem izvješću trebati navesti statističke podatke koji pokazuju da je bitno smanjen broj neriješenih sudskih predmeta te dostaviti dokaze da funkcioniraju novouspostavljena tijela Državno sudbeno vijeće i Državno odvjetničko vijeće. 'Tu je još borba protiv korupcije i prevencija korupcije. Na tome radimo i imamo dobre rezultate'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Borba protiv korupcije Više od polovice građana ima negativno mišljenje o funkcioniranju pravosuđa Slika nije dostupna Ključ je suradnja EK: Nema nacionalnog rješenja za izbjegličku krizu

>> Bošnjaković: Stvari bi u lipnju mogle dobro izgledati

Na novinarsko pitanje je li povjerenica Reding komentirala reakcije hrvatskih vlasti na prvostupanjsku presudu trojici generala, Bošnjaković je odgovorio niječno. 'Ne, o tome nije bilo riječi', rekao je Bošnjaković.

Ovoga tjedna će u Zagrebu boraviti izaslanstvo stručnjaka Europske komisije i zemalja članica kako bi dobili informacije o ispunjavanju preostalih mjerila za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava. Tijekom ovoga mjeseca trebalo bi se doznati može li Hrvatska sljedeći mjesec, to jest do kraja mađarskog predsjedništva, zatvoriti pregovore u tom poglavlju, a time i zaključiti pristupne pregovore. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene