Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodna rasprava

Bošnjačke udruge odgovorile Grliću Radmanu pa mu poslale knjigu i pozvale ga na hrvatsku promociju

Gordan Grlić Radman
Gordan Grlić Radman Foto: Ranko Suvar/Cropix
Bošnjačke udruge koje su objavile knjigu Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u BiH odbacile su kritike koje im je zbog tih optužbi uputio hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman te su najavile promociju publikacije i u Hrvatskoj.

Bošnjačke udruge koje su objavile knjigu s glavnom tezom da su i Hrvatska i Srbija izvršile agresiju na BiH tijekom posljednjeg rata u toj zemlji u ponedjeljak su odbacile kritike koje im je zbog tih optužbi uputio hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman te su najavile promociju publikacije i u Hrvatskoj.

Komentirajući objavljivanje knjige pod naslovom Srbija i Hrvatska  u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni Hercegovini, koja je prošlog tjedna predstavljena u Sarajevu, ministar Grlić Radman u nedjelju je kazao kako je nedopustivo izjednačavati ulogu Hrvatske i Srbije u proteklom ratu u BiH istaknuvši kako bez doprinosa i pomoći Hrvatske, ali i bosanskohercegovačkih Hrvata, ne bi bilo ni današnje države BiH.

Onima koji zastupaju takve teze poručio je kako promiču narativ koji iskrivljuje povijesne činjenice, a istaknuo je kako je Hrvatska bila među državama koje su se aktivno zalagale da Opća skupština UN donese rezoluciju kojom je podsjetila na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. 

"Neobično nam je što se to događa u trenutku usvajanja rezolucije (o Srebrenici). Da nije bilo Hrvatske, ne bi bilo cjelovite, suverene i neovisne Bosne i Hercegovine. To je činjenica. Hrvatska je među prvim zemljama priznala neovisnu i suverenu BiH", kazao je uz ostalo Grlić Radman.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Bez zadrške Dodik bijesan zbog izjave Grlića Radmana: "Bolje im je da šute, izvršili su genocid nad srpskim narodom"

Iz udruga Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe te Udruženje žrtava i svjedoka genocida na to su šefu hrvatske diplomacije uputili pismo u kojemu su naveli kako su oni knjigu temeljili na sadržaju presuda koje je donio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), "isti onaj koji je oslobodio krivnje generala Antu Gotovinu".

"Mi ne izjednačavamo, mi iznosimo sudski utvrđene činjenice", naveli su u pismu adresiranom na ministra Grlića Radmana, očevidno aludirajući na presudu u slučaju Jadranka Prlića i više dužnosnika Herceg-Bosne u kojoj je ICTY iznio tezu o postojanju udruženog zločinačkog pothvata. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema vremena za gubljenje Razotkriven plan od kojeg Biden i Scholz strahuju: "Nećemo vas čekati! U ovom slučaju idemo bez vas"

Iz bošnjačkih udruga ističu kako je isti taj sud zbog ratnih zločina osudio Veselina Šljivančanina, Milana MartićaRadovana Karadžića i Ratka Mladića, kao i mnoge druge za počinjeni genocida u Srebrenici, a na temelju tih presuda donesena je i rezolucija Opće skupštine UN-a, kojoj je Republika Hrvatska sponzor.

"U prilogu dopisa dostavljamo vam knjigu Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini i molimo vas da, ako nađete bilo što što nije sudski utvrđena činjenica da nam na to ukažete ili da nam uputite javno ispriku i javno podržite nasljeđe ICTY-a odnosno Rezidualnog mehanizma (MICT)", naveli su u poruci.

Na kraju su naznačili kako će svoju knjigu promovirati i u Hrvatskoj i Srbiji, a na hrvatsku promociju planiraju pozvati ministra Grlića Radmana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene