Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema vremena za gubljenje

Razotkriven plan od kojeg Biden i Scholz strahuju: "Nećemo vas čekati! U ovom slučaju idemo bez vas"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Čelnici država na istoku Europe upozorili su Njemačku na posljedice stava zapadnih država o ratu u Ukrajini.

Baltički parlamentarni zastupnici na marginama konferencije Lennart Meri o vanjskoj i sigurnosnoj politici, koja je prošli tjedan održana u glavnom gradu Estonije, predstavnike njemačke vlade upozorili su na posljedice njihova stava o ratu u Ukrajini.

Naime, Njemačka ukrajinsku vojsku odbija opskrbiti dalekometnim projektilima Taurus, kojima bi se mogli izvršavati udari na ruski ruskom teritorij daleko od granice te zabranjuje ukrajinskim oružanim snagama da zapadnim oružjem napadaju ruski teritorij. Osim toga, slanje njemačkih vojnika u rat zasad ne dolazi u obzir.

Pročitajte i ovo Maria Silvia Chică Roşa Užas u Rumunjskoj Obrat u istrazi brutalnog ubojstva osmogodišnje Marije: Muškarac koji ju je silovao i ubio ipak nije njezin ujak

Dok SPD-ov njemački kancelar Olaf Scholz neprestano upozorava na moguću eskalaciju rata i hvali njemačku i američku suzdržanost, istočnoeuropske članice NATO-a strahuju da bi upravo takva politika mogla dovesti do širenja rata.

Kako je izvijestio njemački Spiegel, predstavnici nekih država na istoku Europe tvrde da ako Rusi uspiju izvršiti strateški proboj u istočnoj Ukrajini, baltičke zemlje i Poljska neće čekati da se ruske snage rasporede na njihovim granicama, već će sami poslati snage u Ukrajinu i tako uključiti NATO u rat s Rusijom. Upravo od takva scenarija strahuju Scholz i američki predsjednik Joe Biden.

"Zelenski praktički moli"

Na Scholzovu "razboritost", kako je sam svoj opisao svoj stav, kritički gledaju njegovi partneri u vladi – Zeleni i FDP.

"Neki brkaju oklijevanje s razboritošću, ali ova je situacija preozbiljna za to", napomenuo je član koalicijskog odbora.

Ministar gospodarstva Robert Habeck na njemačkom skupu o sigurnosnoj politici također je rekao da nije učinjeno dovoljno da se pomogne Ukrajini.

"On praktički moli", rekao je, misleći pritom na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. "Vi ste Nijemci, samo nam pomozite!"

Pročitajte i ovo Napad na Rafah 35 mrtvih Izrael žestoko napao Rafah, pogođeni šatori za raseljene, stradali žene i djeca: "To je humanitarno područje"

Ipak, Scholz i dalje ostavlja pri svojem stavu svoju poziciju.

"I opet ima onih koji govore 'trebalo bi učiniti ovo i trebalo bi učiniti ono'. Imam osjećaj da nije bolje kad ti pjena ide na usta. Ne želimo i nećemo postati ratna strana", uzvikivao je na predizbornom skupu u Karlsruheu.

Stvara se zid dronova

S druge strane, estonska premijerka Kaja Kallas ustvrdila je da slanje vojnih stručnjaka Zapada na uvježbavanje ukrajinske vojske ne bi riskiralo uvlačenje NATO-a u rat protiv Rusije. Zapadni čelnici, objasnila je, ne bi se trebali bojati suprotstaviti Rusiji niti bi se trebali plašiti vlastite moći.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Bez zadrške Dodik bijesan zbog izjave Grlića Radmana: "Bolje im je da šute, izvršili su genocid nad srpskim narodom"

Poljska, Finska, Norveška i baltičke zemlje već su postigle dogovor o stvaranju zida dronova da bi zaštitile svoje granice pomoću bespilotnih letjelica. Njihov je plan u petak predstavila petak Agne Bilotaite, ministrica unutarnjih poslova Litve, objašnjavajući da će se taj zid protezati od Norveške do Poljske s ciljem zaštite od provokacije neprijateljskih zemalja i sprječavanja krijumčarenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene