Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je da će se, ako se ne pronađu konkretna rješenja u pregovorima s bankarima, nastaviti sa zamrzavanjem tečaja švicaraca, a osvrnuvši se na grčku krizu, izrazio je uvjerenje da se takav scenarij neće dogoditi u Hrvatskoj.


"Bankari moraju biti svjesni da moraju platiti za taj dio prošlosti kada su odobravali kredite. Ti modeli rizika nisu bili dobro uspostavljeni, a oni su dužni upravljati rizicima, ne građani", rekao je Lalovac u intervjuu za subotnji broj Jutarnjeg lista.

Vezani članci Slika nije dostupna Marić u Washingtonu uvjerava institucije kako se situacija u Hrvatskoj stabilizirala Slika nije dostupna Lalovac najavio kazne bankama

Dodao je da se sada samo traži način da im taj trošak, kako bi se ublažili njihovi gubici, ne padne u jednoj, nego rasporedi na više godina.

Ocijenio je kako bi bilo fer za one koji imaju kredite u švicarcima da ih do kraja otplaćuju kao da ih imaju u eurima.

Lalovac je također istaknuo kako je otvorio pitanje vrijednosti nekretnina, odnosno da se ona svede na tržišnu, a shodno tome bi se iznivelirale rate kredita.

"Ako je stan 2008. po metru četvornom vrijedio 2.400 eura, a danas vrijedi 1.700 erua, ne vidim razlog da tu razliku ne svedu na realno i ponovno obračunaju kredit", objasnio je Lalovac.

"Štogod se dogovorili, uveli porez, zamrznuli švicarac ili išli na konverziju sve će to utjecati na profit banaka. I toga su oni svjesni, samo treba odrediti koji rok", rekao je, podsjetivši da su banke svojim maticama u vrijeme najveće recesije povukle deset milijardi kuna profita.

"Zar nije moralno, ako poslujete na ovom tržištu i živite od građana, da se razmišlja i o tome , a ne samo o tome kako biti stabilan i izvući profit vlasnicima", dodao je.

Bolje povećati neoporezivi dio plaće nego smanjiti PDV

Lalovac očekuje kako će novi Zakon o stambenom kreditiranju regulirati to područje jer su to socijalno-društveni problemi koje treba rješavati, a slobodno tržište je dovelo do sustava koji se raspao.

Rekao je i da se svi u Vladi slažu da se treba porezno rasteretiti plaće te da treba više oporezivati imovinu, a ne rad, jer je "neprihvatljivo da vlasnici vrijednih nekretnina plaćaju malu komunalnu naknadu, a lokalne jedinice financiraju infrastrukturu iz našeg dohotka".

HRVATSKA ĆE POMOĆI GRČKOJ 'Sudjelujemo, ne radimo probleme'

Upitan ima li prostora za smanjenje stope 25-postotnog PDV-a, rekao kako je bolja varijanta s povećanjem neoporezivog dijela plaće.

Grčki scenarij neće se dogoditi u Hrvatskoj

Lalovac se osvrnuo i na grčku krizu, izrazivši uvjerenje da se takav scenarij neće dogoditi u Hrvatskoj, "posebice zato što će s ograničavanjem zaduženja javnih poduzeća i njihovim restrukturiranjem riješiti jedan veliki problem".

Napomenuo je i da mjere koje treba ispuniti Grčka nisu potrebne Hrvatskoj, a, dodao je, pokazalo se da te mjere mogu biti i riskantne.

"Naša Vlada je provodila opreznije mjere štednje kako ne bi ugrozila rast koji je sada postignut, tako će i ostati. Vjerujem da će Hrvatska ispuniti mjere koje je zacrtala i da neće biti sankcija", naglasio je.

Rebalans proračuna samo preraspodjela zbog jubilarnih nagrada

Ministar financija potvrdio je i da je zadnjim izdavanjem obveznica od šest milijardi kuna Hrvatska riješila svoje zaduženje do kraja godine.

Vezano za rebalans proračuna najavio je da će do kraja godine biti rebalansa, ali samo preraspodjela zbog jubilarnih nagrada koje se moraju isplatiti i ostalih tehničkih uvjeta.

Upitan moće li se očekivati još sličnih istraga u nogometu, kao u slučaju braće Mamić, ministar financija je najavio da će sve velike transakcije biti istražene i svi koji imaju tako velike transakcije i imovinu morat će proći provjeru.

"Tu nema biranja po imenima. Za mene postoji samo OIB i transakcija", kazao je, istaknuvši da u uredu za velike porezne prijevare "nema mjesta politici i ne može ni biti jer se kontroliraju bankarske transakcije, sve je dokumentirano".

Ministar Lalovac ponovio je da se svaki dan radi i procesuira veliki broj informacija vezano za plaćanje poreza.

"Porezna može utvrditi da porez nije plaćen, ili da je riječ o nesrazmjeru imovine. U tom slučaju porez se mora platiti, to je pravilo kojeg se moraju pridržavati svi u Hrvatskoj. No, ukoliko utvrdi da se radi o kriminalu onda se to šalje DORH-u jer bez suradnje s njima nema ni rezultata", zaključio je ministar Lalovac. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook