Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne dajemo novac iz proračuna'

HRVATSKA ĆE POMOĆI GRČKOJ 'Sudjelujemo, ne radimo probleme'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako je ministar financija istaknuo "mi nećemo uplaćivati nego ćemo se pokriti tim kešom koji je na računu Europske središnje banke".

Hrvatska će sudjelovati u pomoći Grčkoj, ali ne novcem iz proračuna, izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade ministar financija Boris Lalovac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika privatizacija BORBA S DUGOVIMA JE POČELA Sve je na rasprodaji, pa čak i energetske mreže Slika nije dostupna Potop burze PANIKA U GRČKOJ Bezuspješno pokušavaju prodati pale dionice

Europski mehanizam financijske stabilnosti (EFSM) najbrži je model pomoći Grčkoj, ustvrdio je Lalovac, dodavši da će u pružanju pomoći toj zemlji sudjelovati i zemlje izvan eurozone, kojima je zauzvrat ponuđena kao kolateral gotovina na računu Europske središnje banke (ECB).

"Ukoliko se dogodi 'nepovrat' tih sredstava, nama se garantira sredstvima Europske središnje banke", izjavio je Lalovac i rekao da Hrvatska neće stvarati probleme, napomenuvši da nema puno vremena, jer se danas i sutra moraju ratificirati ti ugovori u eurozoni.

GRČKA USVOJILA REFORME Tsipras: Ne vjerujem u njih, ali želim izbjeći katastrofu

Grčki parlament usvojio je u četvrtak rano ujutro paket reformi kao uvjet za nastavak razgovora s eurozonom o financijskoj pomoći od 86 milijardi eura. Predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem najavio je potom da će ministri financija eurozone održati u četvrtak ujutro telekonferenciju o ishodu glasovanja u grčkom parlamentu.

No, Grčkoj u sljedećih manje od mjesec dana treba 12 milijardi eura i to sedam milijardi do 20. srpnja i dodatnih 5 milijardi do 5. kolovoza. Stoga se pojavilo nekoliko ideja otkuda bi se mogao namaknuti taj novac. Komisija razmatra da se reaktivira EFSM, fond koji je formiran u svibnju 2010. godine i za koji jamče sve države članice.

"Sudjelujemo, ne pravimo probleme, ali nema opterećenja za proračun", istaknuo je ministar Lalovac.

NERVOZA PRERASLA U NASILJE U ATENI Bačeni Molotovljevi kokteli na policiju, gorjele ulice

Kako je pojasnio, Grčka se zadužuje, a ukoliko ne vrati te dugove, novac se isplaćuje iz EU proračuna, pri čemu bi tada za Hrvatsku nastala obveza uplate temeljem garancije, no kako je ministar financija istaknuo "mi nećemo uplaćivati nego ćemo se pokriti tim kešom koji je na računu Europske središnje banke".

"Pomažemo, samo bez sredstava građana Republike Hrvatske", zaključio je Lalovac. Ranije ovoga tjedna ministar Lalovac u Bruxellesu je novinarima kazao da su "rađene neke projekcije", prema kojima bi za Hrvatsku obveza bila 50-tak milijuna eura jamstva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene