Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljena knjiga Projekat Lazarus

'Bolje je pisati na dva jezika nego na jednom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jazz klub Boško Petrović sinoć je bio pretijesan za sve one koji su željeli prisustvovati predstavljanju najnovije knjige Aleksandra Hemona, Projekat Lazarus, koji je svjetlo dana ugledao pod uredničkim vodstvom Vladimira Arsenijevića.

Točno u 21,00 sat počelo je predstavljanje najnovijeg romana Aleksandra Hemona, a književnici Borivoj Radaković i Miljenko Jergović rekli su po nekoliko riječi o romanu i o Hemonu. 'U Lazarusu nema egzibicionizma, osnovica romana je dokumentnost priče. To je uzbudljivo, šokantno, nježno, lijepo, jako precizno djelo, to je roman koji je na ponos i čuđenje onih koji će ga pročitati, nema tu ništa mondeno i ništa što bi moglo biti 'in', ukratko je Jergović opisao o kakvom se djelu radi. 'Hemon se bavi istim pričama, bavi se emigracijama, gubljenjem i stjecanjem svojstava, čudnim historijskim anegdotama i iščašenim situacijama, to je vrlo važno i karakteristično za njegovu prozu', dodao je Jergović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vojska se zanijela Ministarstvo obrane porukom podiglo prašinu u javnosti: "Ne bacaj petarde! ... Upali eksploziv i baci bombu!" Promo materijali - 3 OBNOVA NAKON POTRESA Novih kuća još nema, ali država će potrošiti dva milijuna kuna na kemijske, kape i kišobrane: ''Kriva'' je Europska unija

'Svoju situaciju shvaćam kao privilegiju'

Borivoj Radaković predstavio je Aleksandra Hemona kao čovjeka kojeg je rat zatekao u Americi te koji je bio prisiljen strani jezik svladati brzinom tolikom da postane virtuoz pisanja. Na upit kako je pisati u drugom svijetu i drugom jeziku, Hemon je odgovorio da je za njega to jedan svijet, svijet koji je isti na različite načine. 'Svoju situaciju shvaćam kao veliku privilegiju, bolje je pisati na dva jezika nego na jednom', rekao je Hemon. Jergovića je jučerašnja promocija knjige koja se poklopila s utakmicom Lige prvaka prisjetila na 'predratni summit' kada je u Sarajevu u društvu Hemona i Branimira Štulića gledao utakmicu Bayerna i Crvene zvezde, i navijao za Zvezdu. 'Životni niz koji je uslijedio nakon te utakmice bio je potpuno nevjerojatan i zastrašujuć', prisjetio se Jergović.

Rat ga zatekao u SAD-u

Projekat Lazarus Aleksandar Hemon napisao je u orginalu na engleskom jeziku, šest godina nakon svojeg debitantskog romana. Glavni lik je Bosanac imigrant koji je spletom životnih okolnosti ostao u Chicagu. Knjiga je protkana s 23 fotografije koje, kaže autor, same verificiraju sebe. Aleksandar Hemon prozaist je i novinski kolumnist rođen 1964. godine u Sarajevu. Rat ga je zatekao u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je odlučio ostati te gdje i danas stvara i djeluje, piše i razmišlja i na bosanskom i na engleskom jeziku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene