Na prestižnom mjestu za svakog fizičara - švicarskom institutu CERN do otkrića pokušava doći i 27-godišnja Splićanka Jelena Luetić.


Već iduće godine Splićanka Jelena Luetić planira doktorirati, a osim u inozemstvu, sva potrebna znanja stječe i na Institutu Ruđer Bošković, gdje joj radni dan ponekad traje i do 16 sati. Ona je Bolja Hrvatska.

Vezani članci Slika nije dostupna Helena i Željka su budućnost hrvatske znanosti! Slika nije dostupna Hrvat koji je srušio teoriju staru 3 i pol milijarde godina!

Hrvatska pamet pronašla je svoj put do najvećeg istraživačkog laboratorija na svijetu - CERNA, gdje nova otkrića traži i Splićanka Jelena Luetić.

'Vi imate ljude koji su došli iz cijelog svijeta s različitim razinama znanja, s različitim kulturama i načinom komunikacije tako da je dosta izazovno i dosta obogaćuje', rekla je Jelena.

Mihael ima 23, Antonio 19 godina - a već su vlasnici dviju tvrtki

Uz mjerenja fizičkih procesa, otkrivanje novih te sudare čestica Jelena pokušava pomaknuti znanstvene granice.

'To vam je kao kad idete sudariti dva auta i iz toga vam izađe nešto što niste prije imali, npr. slon ili zgrada ili nešto deseto i to je ono što mi pokušavamo detektirati', kaže Jelena.

Jelena ima 27 godina, zaposlena je kao znanstvena novakinja na Institutu Ruđer Bošković, a doktorat planira dobiti već iduće godine. Njezini mentori su prestižni hrvatski znanstvenici koji su radili i na epohalnom otkriću za fiziku - Higgsovu bozonu, teoriji koja objašnjava kako čestice dobivaju masu.

'To je kao kad vi pokušavate trčati kroz vodu i ne možete, teže vam je. Tako isto i u fizici neke čestice su bezmasne, dok neke čestice imaju masu, tako se pokušava objasniti da one dobivaju tu masu kroz nekakvu interakciju s tim nekakvim globalnim poljem, higgsovim poljem', objašnjava Jelena.

Rad na sličnim, važnim, procesima, oduzme joj i do 16 sati u jednom danu. No otkrića do kojih bi tako mogla doći - toga su vrijedna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook