Hrvatsku je scenu pokorio, a nije daleko od toga da isto napravi na svjetskoj. Aljoši Juriniću među pijanistima u Hrvatskoj nema ravna, o čemu govore i rezultati njegova rada.


Pijanist Aljoša Jurinić, 27-godišnjak iz Zagreba, nedavno se vratio s prestižnog natjecanja u Belgiji, gdje se svrstao uz bok najboljim glazbenicima na svijetu. Iako mu je raspored nastupa pretrpan, nalazi vremena i za postdiplomski studij. On je naša Bolja Hrvatska.

Vezani članci Zlatni zmaj - 2 Zlatni zmajevi: Umjesto da izlaze i druže se, oni pomažu mlađima u učenju - "Bolje se osjećate kad ste dio nečijeg uspjeha" Bolja Hrvatska: Sebastian Ćato - 6 Sebastian je naš najmlađi biolog s objavljenim znanstvenim radom: Dječački hobi doveo ga je do fantastičnog otkrića

Hrvatsku je scenu pokorio, a nije daleko od toga da isto napravi na svjetskoj. Aljoši Juriniću među pijanistima u Hrvatskoj nema ravna, o čemu govore i rezultati njegova rada.

"Bio sam u finalu Chopinova pijanističkog natjecanja, koje se smatra najprestižnijim na svijetu, i osvojio sam petu nagradu na Natjecanju kraljice Elizabete, koje se također smatra jednim od najprestižnijih. Prvu sam nagradu pak osvojio na natjecanju 'Robert Schumann' u Njemačkoj", kazuje Aljoša.

To je bilo dovoljno da bude uvršten u top 5 mladih pijanista na svijetu. Natjecanje kraljice Elizabete, s kojeg se vratio nedavno, posebno ga se dojmilo.

"Imamo potpunu izolaciju od svijeta, nikakvog interneta, ničega, samo nas dvanaestero tamo, s tim novim notama... Imamo tjedan dana da ih naučimo, vrlo je teško, cijeli dan se vježba, noću se malo spava, nešto se malo pojede. To je baš jedan vojnički režim ako želite doći do finala. Svatko nauči i odsvira sve note koje pišu, ali to onda treba interpretirati na što zreliji način. A kako postići zrelost u tjedan dana, realno i manje od tjedan dana, jer vi samo gledate o čemu se radi? Tu se onda vidi tko može, a tko ne može", ispričao je Aljoša.

Još nije razmišljao o odstupanju od klasike, kao što to rade 2Cellosi. "Sviranje će uvijek biti na nivou koji ja smatram najvećom umjetnošću, onome koji ja mogu proizvesti, a onda koliko to ljudi za sobom povuče manje je bitno. Iako mogu reći da stvarno za jednu ovako opskurnu stvar kao što je klasična glazba, to što sam ja dobio u nekakvom mainstream svijetu Hrvatske puno je veće nego što sam mislio da će biti."

Uz brojne nastupe, Aljoša nije zaboravio ni na obrazovanje. Zanat i dalje brusi, i to na postdiplomskom studiju piana u Njemačkoj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju