Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bivši vojni policajci osumnjičeni za ubojstvo srpskih civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šestorica bivših pripadnika vojne policije HV-a osumnjičena su za ubojstvo 17 srpskih civila u improviziranom zatvoru u mjestu Ribnjak na pakračkom području 1991., doznaje se danas na požeškom Županijskom sudu na kojemu je pokrenuta istraga o tom zločinu.

Riječ je o bivšim pripadnicima voda vojne policije pri 76. samostalnom bataljunu Zbora narodne garde, kasnije Hrvatske vojske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pet okrivljenika USKOK podigao optužnicu protiv policajaca: Otvorili vatru pa lažirali izvješće Tisuće civila zarobljene zbog borbi u Gazi Nemilosrdno bombardiranje Tisuće civila zarobljene u Gazi: "Ovo je prvi put da je svijet rekao Izraelu da je prešao granice"

Dvojica osumnjičenika Damir Kufner (42) i Davor Šimić (43) pritvorena su prije mjesec dana, Tomislav Poletto (41), Željko Tutić (41), Tomislav Poletto (41) i Ante Ivezić (36) uhićeni su prije Uskrsa, a jučer je priveden i Pavle Vancaš (62).

Protiv svih je pokrenuta istraga zbog ratnog zločina protiv civila i određen pritvor zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela za koje se terete, a istraga je proglašena tajnom.

Od predsjednika suda Branimira Miljevića danas se doznaje da još nisu pravomoćna rješenja o pritvoru i istrazi protiv četvorice osumnjičenika koji su uhićeni proteklih dana.

Sudsku istragu o ratnim zločinima protiv civila na pakračkom području požeško Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je još potkraj srpnja prošle godine. Tada je bivšeg osnivača i stvarnog zapovjednika voda vojne policije Kufnera osumnjičilo da je u studenom i prosincu 1991. naredio pretragu kuća srpskih civila u Marinom selu i Ribnjaku u potrazi za skivenim oružjem te njihovo uhićenje i dovođenje u improvizirani zatvor u prostorije vojne policije u Ribnjaku u kojima je bila baza tog voda.

U tužiteljstvu tvrde da Kufner pripadnike voda nije upoznao s međunarodnim konvencijama te da im je dopustio da muče i zlostavljaju zatočene uslijed čega je 17 civila umrlo, a petero ih je preživjelo.

Drugoosumnjičenog Šimića tereti se da kao formalni zapovjednik voda nije spriječio te zločine, iako je znao da je riječ o nezakonitom postupanju prema civilima.

Ostale osumnjičene tereti se kao neposredne izvršitelje zločina.

Tužiteljstvo je od suda zatražilo da se u istrazi saslušaju preživjeli civili te ostali bivši pripadnici voda vojne policije, ukupno 20-ak svjedoka.

Od izvora bliskog tužiteljstvu koji je želio ostati neimenovan doznaje se da je policija već 1991., odmah nakon zločina, podigla kaznene prijave te da su u predistrazi tužiteljstvu pomogli materijali koje je Državno odvjetništvo RH dobilo od Haaškog suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene