Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šestorica bivših pripadnika vojne policije HV-a osumnjičena su za ubojstvo 17 srpskih civila u improviziranom zatvoru u mjestu Ribnjak na pakračkom području 1991., doznaje se danas na požeškom Županijskom sudu na kojemu je pokrenuta istraga o tom zločinu.


Riječ je o bivšim pripadnicima voda vojne policije pri 76. samostalnom bataljunu Zbora narodne garde, kasnije Hrvatske vojske.

Vezani članci Slika nije dostupna Policajac 'karate udarcima' izudarao privedenog muškarca Slika nije dostupna PAKAO NA ZEMLJI: Pucačina trajala 3 sata

Dvojica osumnjičenika Damir Kufner (42) i Davor Šimić (43) pritvorena su prije mjesec dana, Tomislav Poletto (41), Željko Tutić (41), Tomislav Poletto (41) i Ante Ivezić (36) uhićeni su prije Uskrsa, a jučer je priveden i Pavle Vancaš (62).

Protiv svih je pokrenuta istraga zbog ratnog zločina protiv civila i određen pritvor zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela za koje se terete, a istraga je proglašena tajnom.

Od predsjednika suda Branimira Miljevića danas se doznaje da još nisu pravomoćna rješenja o pritvoru i istrazi protiv četvorice osumnjičenika koji su uhićeni proteklih dana.

Sudsku istragu o ratnim zločinima protiv civila na pakračkom području požeško Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je još potkraj srpnja prošle godine. Tada je bivšeg osnivača i stvarnog zapovjednika voda vojne policije Kufnera osumnjičilo da je u studenom i prosincu 1991. naredio pretragu kuća srpskih civila u Marinom selu i Ribnjaku u potrazi za skivenim oružjem te njihovo uhićenje i dovođenje u improvizirani zatvor u prostorije vojne policije u Ribnjaku u kojima je bila baza tog voda.

U tužiteljstvu tvrde da Kufner pripadnike voda nije upoznao s međunarodnim konvencijama te da im je dopustio da muče i zlostavljaju zatočene uslijed čega je 17 civila umrlo, a petero ih je preživjelo.

Drugoosumnjičenog Šimića tereti se da kao formalni zapovjednik voda nije spriječio te zločine, iako je znao da je riječ o nezakonitom postupanju prema civilima.

Ostale osumnjičene tereti se kao neposredne izvršitelje zločina.

Tužiteljstvo je od suda zatražilo da se u istrazi saslušaju preživjeli civili te ostali bivši pripadnici voda vojne policije, ukupno 20-ak svjedoka.

Od izvora bliskog tužiteljstvu koji je želio ostati neimenovan doznaje se da je policija već 1991., odmah nakon zločina, podigla kaznene prijave te da su u predistrazi tužiteljstvu pomogli materijali koje je Državno odvjetništvo RH dobilo od Haaškog suda.