Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Softver

VIDEO Žalac i ostali kod suca istrage, očekuje se odluka o istražnom zatvoru: Odvjetnici Tomislava Petrica iznose obranu

Aktualno Galerija +0 Mario Žalac prijetio novinarima Galerija 1/1 >>
Bivša ministrica Gabrijela Žalac i još troje uhićenih, nakon noći provedene iza rešetaka, dovedeni su na saslušanje na Županijski sud u Zagrebu, gdje će se odlučiti o određivanju istražnog zatvora.

Žalac se tereti da je pogodovala vlasnicima tvrtke za razvijanje programa koji je plaćen više-struko od tržišne vrijednosti, čime su Europska unija i Hrvatska oštećene u iznosu od 13 milijuna kuna. A tereti se i ravnatelja Agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije da je u svemu bivša ministrica imala njegovu pomoć.

Gabrijela Žalac, Tomislav Petric i još dvoje uhićenih u aferi softver trenutno su na Županijskom sudu u Zagrebu kod suca istrage, a njihovo je ispitivanje započelo oko 15 sati. Kamere Dnevnika Nove TV snimili su njihovo dovođenje na sud. O istražnom zatvoru odlučivat će sudac istrage Krešimir Devčić.

Reporter Domagoj Mikić, koji na licu mjesta prati razvoj događaja, doznaje da je za uhićene zatražen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Odluka o istražnom zatvoru trebala bi biti poznata oko 19 sati. 

Mikić se javio uživo u Vijesti Nove TV u 17 sati i kazao kako je ročiste počelo oko 15 sati i 20 minuta. Stigli su odvjetnici svih uhićenih, a trenutno odvjetnici Tomislava Petrica iznose obranu.

Ročište bi trebalo završiti svakog trenutka te bi sudac istrage Krešimir Devčić trebao donijeti odluku hoće li bivšu ministricu i ostalo troje uhićenih poslati u istražni zatvor u Remetinec.

Ovdje su i europski javni tužitelji koji vode cijeli slučaj Sani Ljubičić i Tomislav Kamber, iskusni bivši Uskokovi tužitelji, izvijestio je reporter.

Mikić je istaknuo da, ako sud Žalac odredi istražni zatvor, ima pravo uložiti žalbu na tu odluku, a o toj odluci bi ponovno raspravljalo Izvanraspravno vijeće suda.

Uhićena četvorka sumnjiči se da su oštetili proračun za 1,8 milijuna eura, odnosno gotovo 13,5 milijuna kuna hrvatski i europski proračun. 

Uz bivšu ministricu regionalnog razvoja i EU fondova, uhićeni su ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric te poduzetnici Marko Jukić i Mladen Šimunac, vlasnici tvrtki Ampelos i Micro projekt, kojima je 2018. na temelju natječaja dodijeljen posao izrade softvera vrijedan 16,2 milijuna kuna. 

Četvero osumnjičenih danas bi trebalo biti izvedeno pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda jer će EPPO najvjerojatnije tražiti da ih se pritvori kako ne bi ometali istragu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz skandala u skandal U nekoliko godina od miljenice do uhićenice: Sve afere bivše ministrice Gabrijele Žalac, koju je Plenković dugo branio

Uhićenja koja nalaže EPPO prolaze sličan postupak kao tzv. uskočki predmeti, a razlika je u tome što ispitivanja provodi europski javni tužitelj, koji odlučuje o daljnjim postupcima u slučaju.

EPPO je u srijedu prijepodne priopćio da u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) "provodi hitne dokazne radnje" koje se odnose na četiri osobe. Sumnjiče ih da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u SAFU-u vezano za postupke javne nabave informatičkog sustava.

"Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti", izvijestio je ured.

Pročitajte i ovo Mario Žalac prijetio novinarima privedena bivša ministrica Pogledajte kako je muž Gabrijele Žalac prijetio novinarima, držao ga policajac: "Znam sve o vama! Zapalite svijeću!"

Ravnateljstvo policije je, ne objavivši identitete osumnjičenika, priopćilo da će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija protiv osumnjičenih podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja.

Riječ je o sumnjivom poslu izrade softvera koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije u vrijeme dok mu je na čelu bila Gabrijela Žalac dodijelilo tvrtki Ampelos.

PNUSKOK-ovi policajci su prije dvadesetak dana po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), novoformiranoga tužiteljskoga tijela koje se bavi malverzacijama u kojima su oštećeni Europski fondovi, izvršili nekoliko pretraga u navedenome ministarstvu te izuzeli dokumentaciju vezanu upravo za posao s Ampelosom.

USKOK je kasnije u srijedu odbacio tvrdnje da je obustavio izvide nad uhićenom bivšom ministricom Gabrijelom Žalac i njezinim suradnicima zbog nedostatka dokaza, naglasivši da je rezultate dostavio nadležnom Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO), koji je u međuvremenu započeo s radom na tom slučaju.

U USKOK-u kažu da je još ranije ''tijekom izvida pribavljena dokumentacija, obavljeni su obavijesni razgovori s više osoba te su od SAFU-a zatraženi rezultati ex-post kontrole javne nabave određenih programa''. U priopćenju ističu da za konkretni slučaj nisu donijeli meritornu odluku te da su rezultati provedenih izvida dostavili nadležnom europskom tužiteljstvu, koje je u međuvremenu započelo s radom.

Policija provodi izvide nad ministričinim suprugom zbog prijetnji

Portal Telegram u srijedu je objavio da je USKOK obustavio izvide ''jer iz dokaza koje su prikupili ne proizlazi da je Žalac učinila nešto protuzakonito''. Telegram je podsjetio kako je još u ljeto 2019. otkrio da je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, kojem je tada na čelu bila Gabrijela Žalac, platilo 13 milijuna kuna za softver koji je stajao 2,9 milijuna kuna.

Dodaju da je Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF) nakon objave teksta, s obzirom na to da je većina tog iznosa plaćena europskim novcem, zatražio od portala da dostavi svu dokumentaciju koju su analizirali, kao i prepisku njihova novinara s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU.

Vukovarsko-srijemska policija priopćila je da će provesti izvide o prijetnjama koje je u srijedu ujutro Telegramovu novinaru Dragi Hedlu tijekom pretrage doma bivše ministrice uputio njezin suprug Mario Žalac.

Gabrijela Žalac je otišla iz Vlade RH u srpnju 2019. zbog brojnih afera koje su je pratile tijekom mandata, a u međuvremenu se našla i pod USKOK-ovom istragom zajedno s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac.

Pad bivše ministrice započeo je početkom 2019., kada su joj se zaredale afere - najprije je u ožujku bez važeće vozačke dozvole izazvala prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđena desetogodišnja djevojčica, a potom su mediji u njezinu dvorištu otkrili Mercedes koji nije prijavila u svojoj imovinskoj kartici.

Mediji su potom otkrili da je Žalac vrijedan posao dodijelila tvrtki s jednim zaposlenim, a krajem kolovoza 2020. ponovno se našla pod lupom javnosti zbog uključenosti u aferu elektrane jer je navodno poticala Josipu Rimac da njezinu bratu 'sredi' državni ispit.

USKOK je u travnju ove godine treći put proširio istragu protiv Žalac te bivše državne tajnice i nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Rimac i još šestero osumnjičenika zbog primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Donoseći detalje USKOK-ove istrage, mediji su u svibnju ove godine objavili da su Rimac i Žalac "pritiskale" ministre i bankare za državni kredit poduzetniku Milenku Bašiću.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene