Hrvatska biskupska konferencija (HBK) predstavila je u ponedjeljak izjavu Komisije Iustitia et pax "Savjest - čuvar čovjekova dostojanstva i slobode" u kojoj se upozorava da se u sferi društva i politike sve više dira u slobodu savjesti, pri čemu je posebno spomenuto glasovanje o ratifikaciji Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru.

Galerija


Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić rekao je na konferenciji za novinare da su biskupi osjetili kako se u zadnje vrijeme u politici sve više dira u pitanje savjesti, pri čemu se zahtijeva "nesloboda savjesti" pri zauzimanju stavova i glasovanju.

Vezani članci Slika nije dostupna Biskupi oštro: Država mora obuzdati industriju naplate dugova! Slika nije dostupna Biskupe strah rasprodaje šuma i voda: O tome trebaju odlučiti građani!

Pravo na priziv savjesti je zadnja crta obrane demokracije, susrećemo se s problemom odricanja slobode i neslobodom u političkom djelovanju, ustvrdio je Hranić dodavši kako saborski zastupnici moraju "uživati slobodu izražavanja".

"U društvu se stvara ozračje straha, guši se sloboda mišljenja i izražavanja i ulazimo u jednoumlje. Kao da su na djelu elementi totalitarnog sustava u kojem stranka kaže svoje i svi bi se trebali tako ponašati", istaknuo je.

Tajnik Komisije Iustitia et pax Vladimir Dugalić prvo je ustvrdio da ne postoji poseban povod za izjavu, a potom je, govoreći o kontekstu izjave, spomenuo glasovanje o ratifikaciji Istanbulske konvencije u Saboru, kada se pojedincima osporavalo pravo na priziv savjesti.

Savjest postaje puka formalnost

U novije se vrijeme osporava građanima da se javno izjasne o nekim društvenim, političkim i socijalnim temama, pa čak i da zatraže referendum o tome. Ako netko ima neko drugačije mišljenje o nekim svjetonazorskim pitanjima to se osporava, pa čak i napada, rekao je.

U Hrvatskoj je savjest očito podcijenjena i u društvenom i političkom životu postaje puka formalnost. Još uvijek zarobljeni određenim ideologijama prioritetom postavljamo stranačku stegu i uskogrudne društveno-političke interese, pa se tako u demokratskom društvu žrtvuje cilj demokracije, a to je sloboda čovjeka, kaže Dugalić.

Na novinarski upit misli li se u izjavi na premijera Andreja Plenkovića, Hranić je odgovorio kako u izjavi "nismo ni na koga konkretno mislili i mislili smo na sve zajedno, na tu problematiku u društvu".

I premijer Plenković ima što pročitati u toj izjavi i naći poruku za sebe, ali ne želim da se shvati da je ovo pisano protiv njega i da je najveći problem hrvatskog društva premijer, rekao je.

Upitan za komentar Zakona o pobačaju i stajališta dubrovačkog biskupa Mate Uzinića da Crkva neće pisati taj zakon Hranić je kazao kako ga Crkva neće pisati, ali želi sudjelovati u javnoj raspravi.