Na ambroziju i alergiju treba početi misliti - sada. U srpnju i kolovozu već je kasno. Dakle, početi kositi i čupati ovu biljku.

Galerija


Iako jedna hrvatska biotehničarka vrši pokuse s biljkom za koju tvrdi da bi mogla uništiti ambroziju, rješenja za sve zapuštenije parcele ni približno nema.

Vezani članci Sezona ambrozije (Foto: Dnevnik.hr) Počinje pakleni mjesec za stotine tisuća građana: Evo u kojim će gradovima biti najgore Ana Večenaj (Foto: Dnevnik.hr) Toplo vrijeme mnogima je znak za uživanje, njima mučan period: "Dobro bi bilo prati kosu svakodnevno''

Ambrozija je već nikla i procvast će za mjesec dana. Procvala je i biljka za koju biotehnička stručnjakinja tvrdi da bi mogla potamaniti ambroziju.

Biljka se zove phacelia tanacetifolia. "Svojim habitusom preraste ambroziju i ambrozija više nema hranjivih tvari i svjetla za svoj rast", kazala je dr. sc. Miroslava Jaramaz, savjetnica u zagrebačkom gradskom Zavodu za zaštitu prirode.

"Biljka nije štetna ni za druge kulture, ni za čovjeka, nije invazivna, a sije se i u drugim državama, najviše u Americi, Nizozemskoj, Mađarskoj i Poljskoj. U tim zemljama već su rađena i istraživanja rezultata. Mi bismo bili pioniri i ovo bi bio izrazito veliki značaj za sve i u svijetu", dodala je Jaramaz.

Veliki bi značaj bio i kad bi već sada svatko počupao svoju ambroziju.

Predviđene visoke novčane kazne

"Mislim da dok nam svima svijest ne proradi, neće biti ni riješeno", smatra Matea iz Zagreba. "Svaki bi čovjek trebao u svom vrtu to vidjeti, a ako se baš ne razumije, pozvati nekoga tko se razumije, ali mislim da bi gradske službe tu sigurno trebale odraditi svoj posao", dodaje.

Dok neki govore kako ih ambrozija tjera na kihanje i suze im oči, drugi jednostavno - ne idu van. "To povezujem s padom imuniteta, bilo je razdoblje života gdje sam malo oslabio i to je jednostavno došlo tako", smatra Josip.

"Zapuštena su sva polja, više se ništa ne obrađuje, ništa se ne radi", kazala je Jasminka iz Karlovca i dodaje da se sjeti svih onih koji nisu pokosili ambroziju kad počne kihati.

Ako ih se sjete komunalni i poljoprivredni redari, ovisno o vrsti lokacije i odgovornosti, mogli bi platiti od 2000 do 100.000 kuna. Ali nemjerljivo češće suzama plate alergični na ambroziju. Njih je u Hrvatskoj pola milijuna.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr