Biljana Borzan (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)
Biljana Borzan (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

Ovaj tjedan trebao bi se dogoditi sudbonosni sastanak za predsjednika SDP-a Davora Bernardića. Iako su glavni akteri priče zakopčani do grla, iz više različitih izvora doznajemo da će se sastanak na kojem počinje Bernardićev pad dogoditi u petak.


Vrh stranke i službeno će krajem tjedna zatražiti od Bernardića da odstupi s mjesta predsjednika SDP-a i prepusti palicu nekom drugom. I protivnici i donedavni podupiratelji žele Bernardiću dati mogućnost da elegantno sam ode, pa da ne moraju pokretati akciju rušenja. Davor Bernardić nije sklon odlasku, ali budući da gubi podršku na svim razinama, drugu opciju jednostavno neće imati.

Vezani članci Davor Bernardić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Bernardić demantira da se predlagalo glasanje o povjerenju njemu Zlatko Komadina i Davor Bernardić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Komadina otvoreno prozvao Bernardića: Uskoro moguća nova sjednica Predsjedništva SDP-a

Prema stranačkom Statutu, do izbora novog vodstva stranku bi trebao voditi potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina. Kako piše Nacional, Komadina se prošloga tjedna u tajnosti sastao sa SDP-ovom europarlamentarkom Biljanom Borzan i ponudio joj vođenje stranke.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i Biljana Borzan potvrdili su za DNEVNIK.hr da su se sastali, ali oboje tvrde da nisu razgovarali o tome da ona preuzme SDP. ''To je fake news", kratko je poručio Komadina.

''Nismo razgovarali o meni niti u jednom trenutku, već o situaciji u stranci i mogućim scenarijima. Nismo ni u jednom trenutku izigravali kingmakere'', rekla nam je Borzan.

Na naše pitanje bi li bila spremna preuzeti vođenje stranke, Borzan je odgovorila: ''To bi u ovom trenutku bilo oštrenje ražnja dok je zec u šumi. Nemam dojam da predsjednik želi otići." Borzan nije uvjerena da u Glavnom odboru postoji kritična masa za to, osobito nakon što je Glavni odbor već dvaput stao u obranu Bernardića u sličnim situacijama.