Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad na Banske dvore

Mesić opisao raketiranje: Digla se velika prašina, uopće se nismo vidjeli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do prije samo nekoliko godina, 8. listopada nije bio državni blagdan. Dan kada su u skloništu, podrumu Inine zgrade u zagrebačkoj Šubićevoj ulici, zastupnici Sabora izglasali neovisnost zemlje.

Što je sve prethodilo, mnogi su zaboravili. Premda se raketiranje Banskih dvora ne može usporediti s patnjama koje su kasnije proživjeli brojni hrvatski građani i gradovi, udar na sam vrh države bio je jasan znak da Jugoslavija mora postati bivša država.

Pročitajte i ovo Provjereno: Svećenici - 1 Mladi, perspektivni, obrazovani Živjeli su kao svi ostali, a onda su prelomili: "To je bio jedan mali šok za moju obitelj " Kineska tvornica u Vrginmostu Donosi Provjereno Tope i prerađuju plastiku u središtu mjesta, građani tvrde: "Truju nas, povraćamo od tog smrada! Iz vreća ispadaju štakori, živi i mrtvi"

Neki od sudionika razgovora koji su tada vođeni na Markovu trgu, Stjepan Mesić i bivša voditeljica Ureda predsjednika Zdravka Bušić, prisjetili su se za Provjereno kako je izgledao dan kada su snage JNA napale Zagreb. Izvukli su živu glavu. Priznaju, da je plan uspio i da je eliminiran državni vrh, stvari bi možda krenule potpuno drugim putem. 'Nije gorilo, nego se velika prašina digla, mi nismo jedno drugo uopće vidjeli. Držali smo se za ruke i zajedno rekli idemo van, jer nismo znali što se događa, a mislili smo da može doći i do požara', opisao je bivši predsjednik strašne trenutke.

Unatoč ratnom stanju, dok su dijelovi Hrvatske bili odsječeni, a brojni gradovi pod kišom granata, hrvatski estradnjaci došli su u Zagreb i snimili, kako kaže Husein Hasanefendić Hus, 'paralelnu himnu'! Pjesma Moja domovina obilježila je cijelo ratno razdoblje. Bio je to, kaže, njihov odgovor na agresiju, ali i podrška svima koji su tada patili!

Tih se dana vodilo nekoliko bitaka. Diplomacijska za priznanje zemlje, vojna – ujedno i najstrašnija, ali i moralna Mojom domovinom!

Bili su to, tvrde sugovornici, dani ponosa i prkosa!
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene