Bili smo na najvećem zrakoplovnom spektaklu u Hrvatskoj.


Nebo iznad Varaždina parali su avioni. Publiku su bez daha ostavljali nekad borbeni zrakoplovi, prepravljeni za akrobatske nastupe.

Vezani članci Andrej Plenković i Alen Runac Kandidat za varaždinskog gradonačelnika, sadašnji direktor groblja, uz račun za grobnu naknadu poslao i - svoju fotografiju Slika nije dostupna NEBO JE OŽIVJELO 'Hrvat sam i ne mogu pucati na svoj narod'

'Većina zrakoplova je vojno obojena, zelena, mornaričko plava. I ideja je bila napraviti šou za publiku. Ne samo vojnu vježbu nego pravu predstavu, kao u kazalištu, cirkusu... To je bila ideja', priča nam vođa Baltičkih Pčela Artyom Soloduha.

Krila uz krila, svoj peti nastup u novoj postavi imala su i Krila oluje. Mjeseci vježbe urodili su plodom.

'Postoji određeni rizik koji je sastavni dio svakog letenja pa tako i našeg, sve ono što je u zraku, sve što s izvodi - sve je detaljno izvježbano stotinu puta uvježbano u zraku. Jednostavno radimo ono što volimo i uživamo u tome', kaže nam pukovnik akrobatske grupe Krila oluje Damir Barišić.

Ovo su najmodernije, najubojitije i najtajnije letjelice i zrakoplovi današnjice

Temperatura u kabini nerijetko prelazi i 50 stupnjeva. Ni to nije omelo slovenskog pilota Petera Podlunšeka da leti svega 5 metara iznad zemlje.

'Bilo mi je vruće, inače mi je bilo stvarno super, i uživao sam u letenju. Ovdje je vrijeme odlično, publika isto', dojmovi su Petera. Ni jako sunce nije spriječilo brojne zaljubljenike da uživaju nebeskim akrobacijama. Organizatori trljaju ruke - nakon pet godina nebo je ponovno bilo pravi akrobatski poligon.

'Po prvi puta možemo reći da na hrvatskom nebu imamo šest borbenih mlaznih aviona', rekao nam je organizator Robert Mišak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook