Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontrola oružja

"Ta ideja je jednostavno bolesna": Biden oštro o kupnji poluautomatskog oružja, najavio važan korak

Joe Biden
Joe Biden Foto: Afp
Sjedinjene Države obilježile su u četvrtak Dan zahvalnosti tradicionalnim gozbama, paradama i američkim nogometom, odvojivši trenutak za proslavu u tjednu zasjenjenom oružanim nasiljem.

Amerikanci su ove godine u žalosti nakon dvije smrtonosne pucnjave. U subotu je napadač otvorio vatru u LGBTQ noćnom klubu u Colorado Springsu, ubivši petero ljudi. U utorak je Walmartov zaposlenik u Chesapeakeu u Virginiji ubio šest kolega s posla i potom sebi presudio.

To su bile samo dvije od više od 600 masovnih pucnjava od početka godine, prema pordacima Arhiva oružanog nasilja koji se koristi definicijom o četiri ili više nastrijeljenih ili ubijenih, ne uključujući napadača.

Predsjednik Joe Biden, koji je posjetio vatrogasni dom na otoku Nantucket u Massachusettsu na Dan zahvalnosti kako bi zahvalio onima koji su prvi reagirali, rekao je novinarima da će pokušati dati na usvajanje neki oblik kontrole oružja prije nego što novi saziv Kongresa zasjedne u siječnju, vjerojatno obnavljajući svoj pokušaj zabrane jurišnog oružja.

Pročitajte i ovo Policija u SAD-u, ilustracija (Foto: AFP) Više je ozlijeđenih Novo krvoproliće u SAD-u: Napadač u trgovačkom centru ubio šestero ljudi, presudio i sebi

"Ideja da i dalje dopuštamo kupnju poluautomatskog oružja je bolesna. Jednostavno je bolesna. Nema nikakvu, nikakvu društvenu vrijednost, nultu, nikakvu. Nema niti jednog jedinog razloga za to osim profita za proizvođače oružja", rekao je Biden, vjerojatno misleći na određene puške jer su mnoga uobičajena i manje smrtonosna oružja također poluautomatska.

Pročitajte i ovo Policija ispred gay kluba u Americi Pucnjava u Americi VIDEO Masakr u klubu: Ubijeno najmanje petero ljudi, ozlijeđeno njih 18

Pročitajte i ovo Mjesto pucnjave u američkom gradu Colorado Springs - 4 IDENTIFICIRAN NAPADAČ Policija objavila detalje užasa u američkom klubu: "Dva heroja su mu se suprotstavila i spriječila nastavak ubijanja"

Bidenovi su nastavili obiteljsku tradiciju okupljanja na Nanctucketu za Dan zahvalnosti. Približavanje dugog prazničnog vikenda obično izaziva ludnicu putovanja jer se raštrkane obitelji okupljaju sa svih strana zemlje kako bi zajedno proslavile blagdan uz obiteljski obrok.

Ponoć nakon Dana zahvalnosti također označava neslužbeni početak božićne sezone kupovine, tzv. 'crni petak', nudeći kratak pregled stanja američkog gospodarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene