Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U samici, iza rešetaka zatvora Kula, Dragan Paravinja u istočnom Sarajevu čeka svoju sudbinu. Njegov slučaj, kao i svi propusti, za to vrijeme, podižu na noge cijelu Hrvatsku, ali i susjedstvo.


Svi su složni, ovo se moglo i moralo spriječiti. 'Čovjek takvog pedigrea, takve reputacije koja je bila poduprta i određenim službenim odlukama određenih sudova iz regije, nije osoba koja bi se mogla slobodno kretati. S tom tjeralicom se nije postupalo sasvim sigurno na pravilan i potpun način', tvrdi odvjetnik Veljko Miljević.

Vezani članci Ilustracija Zagrebačka policija uhitila muškarca (48): Plenkoviću prijetio smrću na društvenim mrežama Djevojka i piton Ležerno uklanjanje pitona je video koji će vam popraviti dan, Australci su neka posebna sorta

Uz dvije susjedne zemlje koje su za njim raspisale tjeralicu, bio je u rukama slovenske, ali i njemačke policije, te normalno živio u Hrvatskoj. Kako je to moguće, svima je još uvijek teško shvatiti. 'Zabrinjavajući je podatak da ubojice, silovatelji i razni drugi kriminalci šetaju Hrvatskom i da su oni ovdje našli utočište. To mora biti za politički vrh jedna alarmantna situacija', tvrdi bivša ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović.

Paravinja, čini se, neće tako brzo biti izručen. Ako i bude  priznanje ubojstva, pravno gledano, neće biti dovoljno bez materijalnih dokaza. 'Naš zakon o kaznenom postupku propisuje da se na golom priznanju okrivljenika bez obzira koliko ono bilo okolnosno, ne može graditi osuđujuća presuda, ako je to izolirani dokaz koji tereti tog čovjeka', kaže odvjetnik Miljević.

Broj Paravinjinih žrtava iz dana u dan raste. No, sada ispada da nitko nije kriv i svi se pozivaju na zakonske rupe. Porazna je činjenica da se svaki put ovako nešto strašno mora dogoditi da bi institucije reagirale. Domaće pravosuđe tek je nakon ovog slučaja počelo razmišljati i o proširenju sporazuma.

Po sadašnjem, svoje državljane možemo izručivati Srbiji i Crnoj Gori, ali samo u slučajevima organiziranog kriminala i korupcije. Isti se planira potpisati i s Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom. Što s ostalim oblicima kriminala? Slučaj Paravinja upozorio je baš na to.