Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Vlada odlučila

Bespravni graditelji će moći legalizirati kuće i ako nisu vlasnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog zakona o postupanju s nezakonitim zgradama, koji je Vlada RH prihvatila na današnjoj sjednici, omogućuje bespravnom graditelju da legalizira svoj objekt iako nije vlasnik zemljišta, doznaje se u Vladi.

Najveći je problem kod brojnih nelegalnih objekata u Dalmaciji što njihovi graditelji većinom nisu vlasnici zemljišta, jer se godinama ne mogu riješiti vlasnički odnosi. Zakon će stoga omogućiti graditelju legalizaciju objekta, ali objekt mora biti upisan na vlasnika zemljišta, pojašnjavaju izvori iz Vlade.
Za legalizaciju objekta podnositelj zahtjeva mora priložiti geodetski snimak, koji bi prosječno mogao stajati oko 4.500 kuna, arhitektonski snimak, koji se procjenjuje na prosječno 3.500 kuna, očitovanje o mehaničkoj otpornosti zgrade, koje će ga koštati daljnjih 1.000 do 2.000 kuna, te potvrdu o prebivalištu.

Također će morati platiti komunalni doprinos, koji ovisi o veličini i namjeni objekta, kao i zoni u kojoj je izgrađen, te vodni doprinos. Osim toga, platit će i naknadu za zadržavanje nezakonite zgrade u prostoru koju će propisati Vlada, a koja bi, po najavama iz Banskih dvora, mogla iznositi od 25 do 35 posto komunalnog doprinosa.

Sredstva prikupljena plaćanjem naknade iskoristit će se za novu geodetsku izmjeru i izradbu novih zemljišnih knjiga, a dio će se iskoristiti za podizanje energetske učinkovitosti zgrada. (Hina)

Pročitajte i ovo Trajekt se bori s jugom Orkansko jugo u Dalmaciji VIDEO Trajekt jedva pristao zbog olujnog vjetra: Otkazane linije za Vis i Hvar Posljedice u Dalmaciji Zbraja se šteta Zbrajaju je štete nakon oborina u Dalmaciji: Više od sto intervencija odradili su vatrogasci

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene