Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je u petak lokaciju buduće tvornice Imunološkog zavoda u Brezju kod Svete Nedjelje, gdje bi se ponovno započelo s proizvodnjom zmijskog antitoksina, a u idućim fazama proizvoda iz krvne plazme te dječjeg i drugog cjepiva.

Galerija Ministar Beroš posjetio lokaciju buduće tvornice Imunološkog zavoda - 1 Ministar Beroš posjetio lokaciju buduće tvornice Imunološkog zavoda - 4 Ministar Beroš posjetio lokaciju buduće tvornice Imunološkog zavoda - 3 +0 Ministar Beroš posjetio lokaciju buduće tvornice Imunološkog zavoda - 2

Po riječima ravnatelja Imunološkog zavoda Vedrana Čardžića, izgradnja tvornice vrijedne oko 100 milijuna kuna, trebala bi početi krajem iduće ili početkom 2023. godine. Glavna djelatnost bit će proizvodnja cjepiva, no planira se da, dok traju pripreme za izgradnju i rješavanje pravnih pitanja, krene proizvodnja zmijskog protuotrova, za što postoje pretpostavke.

"Krećemo s proizvodnom antitoksina dok se rade pripreme za izgradnju nove tvornice. Taj modul će biti dio nove tvornice čija će baza biti cjepiva protiv dječjih bolesti (rubeola, morbili). To je nekad proizvodio Imunološki zavod, a država u svom vlasništvu ima matične sojeve za koje svi stručnjaci u svijetu kažu da su najbolji jer zbog svojih svojstava daju najbolje rezultate u cijepljenju", kaže Čardžić.

Nakon toga trebali bi uslijediti proizvodi iz krvne plazme te potencijalno usvajanje tehnologija za proizvodnju novijih virusnih cjepiva u suradnji s partnerima, što je u fazi pregovora, dodao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš podsjetio je da se Hrvatska proljetos suočila s nestašicom zmijskog protuotrova, a iako je to brzo riješeno cilj je da se kao turistička zemlja možemo osloniti na vlastitu proizvodnju antitoksina.

Jezgro stručno-znanstvenog kadra sadašnji djelatnici Imunološkog instituta

"U Brezju imamo i konje i zmije, sve što je potrebno za proizvodnju. Vjerujem da bi, bude li sve po planu, proizvodnja našeg zmijskog protuotrova trebala krenuti prije sljedeće turističke sezone, kako bi u tome bili samodostatni, tako da više ne moramo ovisiti o promjenjivim tržišnim uvjetima u okolini", rekao je.

Beroš je nakon predstavljanja idejnog projekta istaknuo da će jezgro stručno-znanstvenog kadra u novoj tvornici činiti sadašnji djelatnici Imunološkog instituta.

"Većina njih osjetila se na neki način zanemarenim, ali dolaskom ovog projekta s njima su obavljene konzultacije te su njihove ideje implementirane u razvoj idejnog rješenja. Osjetio se pozitivni pomak u njihovim promišljanima, osjetili su da mogu svojim znanjima pridonijeti nastanku nečeg novog i velikog", kaže Beroš.

Uz edukaciju sadašnjih djelatnika nužno će biti privući dodatne stručne kadrove, pa je ravnatelj Čardžić najavio traženje pomoći sveučilišta, kako bi se došlo do uspješnih studenata pri kraju studija koji bi svoj put nastavili u Imunološkom.

Gradonačelnik Svete Nedjelje Dario Zurovec izrazio je nadu da će se izgradnjom novog kompleksa naći održiv model javno-privatnog partnerstva i najavio da će lokalna samouprava pratiti cijeli taj proces u dogovoru s Ministarstvom zdravstva i Imunološkim zavodom.

Imunološki zavod - 1 Radnici Imunološkog nakon novih obećanja: "Stiglo je sve prekasno", "Ovo je odluka koju treba pozdraviti, ali je tek prvi korak"
Krunoslav Capak Capak: "Razgovori o revitalizaciji Imunološkog zavoda su već prilično daleko došli, imaju i zemljište kod Samobora"
Imunološki zavod Godine nemara ugasile su Imunološki zavod: ''Zapravo bismo u vrlo kratkom vremenu mogli napraviti i prvu specifičnu terapiju protiv novog virusa''

Gradonačelnik Svete Nedjelje Dario Zurovec izrazio je nadu da će se izgradnjom novog kompleksa naći održiv model javno-privatnog partnerstva i najavio da će lokalna samouprava pratiti cijeli taj proces u dogovoru s Ministarstvom zdravstva i Imunološkim zavodom.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju