Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozvao građane da podnesu zahtjev

Bernardić: Omogućit ćemo legalizaciju gradskih stanova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić rekao je danas na konferenciji za novinare da će Skupština izmjenama odluka o najmu gradskih stanova te o kupoprodaji stanova u vlasništvu Zagreba omogućiti ljudima legalizaciju njihova statusa u stanovima u kojima žive te je pozvao sve građane da do 31. ožujka 2013. podnesu zahtjev za legalizacijom svoga statusa.

"Nitko ne smije ljude izbacivati na cestu, a oni moraju moći legalizirati svoj status", kazao je Bernardić najavljujući sjednicu Gradske skupštine u četvrtak. Također, dodao je, zaštićenim najmoprimcima omogućit će se otkup stanova u kojima žive. "Majka s troje djece, koja živi u gradskom stanu, ne smije se ujutro buditi s grčem i osjećajem da će je netko izbaciti iz stana", rekao je. Podsjetio je da po odluci o prodaji stanova iz 2007. godine, od 3295 gradskih stanova nije prodan niti jedan stan te da u posljednjih 20 godina nije riješeno pitanje gradskih stanova i imovine. Bernardić je kazao da će tim paketom mjera riješiti problem gradskih stanova, zaštićenih najmoprimaca i svih onih koji koriste gradske stanove.

Pročitajte i ovo Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a IZBORNE KOMBINACIJE Hajdaš Dončić: "Čuo sam se s Milanovićem, predat ćemo mu mandate" Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio

>> Tomašić i Karamarko potpisali koaliciju u Vukovaru

Govoreći o izmjenama odluke o komunalnom doprinosu, predsjednik zagrebačke Skupštine kazao je da će njome proizvođačima omogućiti nižu cijenu početne investicije. Također, tom odlukom će se omogućiti plaćanje komunalnog doprinosa za garaže koje su u sastavu stanova ili poslovnih prostora po faktoru od 0,25, a za komercijalne garaže komunalni doprinos će se obračunavati po faktoru 1.

"Želimo vratiti proizvodnju u Zagreb i zato će komunalni doprinos za proizvodne objekte biti prepolovljen", kazao je Bernardić. Tako će, za 2000 četvornih metara proizvodnog prostora u Zagrebu niža cijena komunalnog doprinosa biti pola milijuna kuna. Uz to, dodao je, komunalni doprinos bit će dodatno smanjen za projekte koji su od javnog interesa za Grad Zagreb.

Govoreći o Prijedlogu proračuna Grada Zagreba za 2013., Bernardić je izrazio zadovoljstvo što će program gradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture prvi put doći paralelno s proračunom. Osvrćući se na vrtiće, kazao je da će se njihova cijena plaćati po dohodovnom cenzusu, pri čemu će se prilikom njegova izračuna uzimati i iznos rate kredita za stan. "Obračun po dohodovnom cenzusu tek je privremeno rješenje i put u imovinski cenzus, jedini pravi i pravedan način naplate dječjih vrtića koji će nova Gradska uprava uvesti iduće godine po uvođenju imovinskog poreza", rekao je Bernardić.

Istaknuo je kako očekuje da će u proračunu biti ugrađena sredstva za poduzetnički inkubator i poduzetnički centar te za gradnju dječjeg vrtića u Kajzerici. Također, dodao je, Gradska skupština će zaključkom omogućiti početak izgradnje Znanstveno-tehnološkog centra "Nikola Tesla" koji će sadržavati poduzetnički inkubator, razvojnu i jamstvenu agenciju. "Grad Zagreb osiguravanjem prostora, interneta i energije mora omogućiti svakom poduzetniku koji ima dobru ideju i inicijativu realizaciju njegove ideje", kazao je Bernardić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene