Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Piše li AI sveta pisma?'

Bebić: U pritiscima na Hrvatsku sudjeluju i agresori na nju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić ponovio je da aktualne optužbe o navodnoj odgovornosti potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa za ratne zločine u Slavoniji tumači kao pritisak na Hrvatsku od onih koji su sudjelovali ili podupirali agresiju na Hrvatsku.

'Vrši se pritisak na Hrvatsku iz raznoraznih pobuda i u tome sudjeluju oni koji su izvršili ili sudjelovali ili podupirali agresiju na Hrvatsku', izjavio je Bebić novinarima nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

Pročitajte i ovo Posljedice požara na mini kruzeru - 1 Poraz pravne države Država će brodarima koji su godinama gradili bespravnu luku sagraditi legalnu - vrijednu više od 18 milijuna eura" Zgrada Slovenskog parlamenta Možda se pridruže tužbi JAR-a Zemlja u susjedstvu razmatra tuženje Izraela: "Jasno je što se u Gazi događa''

>> AI: Šeks je suočen s novim tvrdnjama da nije sprječavao zločine

'To je moje političko mišljenje, pojedinosti kojega ne moram obrazlagati. Nisam ovdje na sudu', odgovorio je na novinarski upit na čemu temelji tezu da iza optužbi na Šeksov račun stoje oni koji su sudjelovali u agresiji.

Upitan kako takve stvari može pripisivati Amnesty Internationalu, organizaciji za zaštitu ljudskih prava koja godinama djeluje na svjetskoj razini, a koja je aktualizirala optužbe za Šeksa, odgovorio je kako ne omalovažava ničiji rad, ali da ima kritički odnos prema svakome.

'Da li bilo koja organizacija piše sveta pisma, jesu li oni nedodirljivi i na sve što napišu svi bismo mi trebali klimnuti glavom? Imam kritički odnos prema svakome i neka se svatko ponaša u okviru svojih mogućnosti i spoznaja', rekao je Bebić.

Znam koje su mi bile ovlasti i mogu razumjeti da Šeks u to vrijeme nije mogao donositi neke odluke koje se sada nastoje ponovno preispitivati, poručio je Bebić

Novinarima je rekao kako im 'dobronamjerno preporuča' da analiziraju izvješća, 'a ne da se slijepo prihvaća sve što netko napiše, ne znam čak iz kojih pobuda'.

Primijetio je, kaže, da se priča o navodnoj odgovornosti Šeksa, kao šefa kriznog štaba za Istočnu Slavoniju, za ratne zločine u Osijeku, pojavila u isto vrijeme kada i slične inicijative na Kosovu i Crnoj Gori, 'pa to tumačim kao nečiju inicijativu koja nije sasvim slučajna'.

Bebić ne vjeruje u jutros iznesenu tezu IDS-ovca Damira Kajina kako ima dojam da navedne optužbe Šeksu podmeće netko iz njegove blizine, podsjetivši da je i on u isto vrijeme bio šef kriznog štaba za Južnu Dalmaciju. 'Znam koje su mi bile ovlasti i mogu razumjeti da Šeks u to vrijeme nije mogao donositi neke odluke koje se sada nastoje ponovno preispitivati', poručio je.

Upitan strahuje li od preispitivanja svoje odgovornosti, odgovorio je: 'Neka se ispituje sve. Hrvatska je suverena država, hrvatski vojnici nisu ratovali na tuđim teritorijima, nego su branili svoje i hrvatska pravna država će procesuirati i odlučivati, a ne netko drugi, pogotovo ne oni koji sudjelovali u agresiji na Hrvatsku.'

Bebić ne misli da će navedene optužbe štetiti Hrvatskoj na njezinom putu u EU, te izvijestio da generalski čin nije dobio kao šef kriznog štaba, već zbog vremena koje je proveo kao ministar obrane i privremeni zapovjednik Zbora narodne garde. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene