Obavijesti Video Pretražite Navigacija
opet izgubio živce

Bandić uvjeren da će zbog "Genijatora" Zagreb lakše disati, ali ne želi o drugim temama: "Ne želim laprdati o bilo čemu i bilo gdje"

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba (Foto: Dnevnik.hr)
Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Je li Zagreb zeleni grad? (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Je li Zagreb zeleni grad? (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Je li Zagreb zeleni grad? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Je li Zagreb zeleni grad? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Je li Zagreb zeleni grad? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Je li Zagreb zeleni grad? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Je li Zagreb zeleni grad? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/6 >>
Zagreb - zeleni grad, projekt je kojim gradonačelnik Milan Bandić prvi u Europi planira riješiti problem onečišćenja zraka od štetnih plinova iz vozila.

Pitali smo gradonačelnika može li metropolu s divljim odlagalištima i premalim brojem kanta za razvrstavanje otpada nazivati zelenim gradom, a uz odgovor Bandić je opet pribjegao svom verbalnom izvrdavanju i doskočicama.

Pročitajte i ovo Slavko Kojić stečajni postupak Bandićeva stranka grca u dugovima, od imovine ostali namještaj i kaciga za Vespu Ilustracija Afera suhi led Predao se poduzetnik osuđen s Bandićevim suradnikom za milijunsku štetu: Morat će vratiti stotinjak nekretnina

Uz pomoć uređaja pod imenom „Genijator“ metropola bi trebala zdravije disati.

Genijator je izum Petra Jončića - stroj koji, kako tvrdi njegov kreator - dekarbonizacijom motora s unutarnjim izgaranjem u samo sat vremena smanjuje štetnost ispušnih plinova za gotovo 50 posto.

"Spaja se naš aparat na usis zraka vozila i vozilo sa zrakom kupi naš plin, otopi sve iznutra. Ono otopljeno se salije u uljni dio motora i na sljedećoj izmjeni ulja vi to izbacite vani i vaše vozilo je čisto", kaže Petar Jončić, vlasnik patenta „Genijator“.

Proces se preporučuje raditi svakih 15 tisuća kilometara. Njegova trenutačna cijena je 500 kuna, no uz subvenciju grada Zagrepčane bi stajao oko 150 kuna. Ako testiranja budu uspješna, grad bi izgradio Eko centre s dovoljno Genijatora da svi automobili u metropoli jednom na godinu prođu ovaj tretman.

"Imat će Jordanovac manje posla, a sve više ljudi će biti zdravije", kaže gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

S obzirom na to da ovaj projekt nosi ime Zagreb - zeleni grad, pitali smo gradonačelnika o drugim eko problemima metropole kao što su pretrpani kontejneri, divlja odlagališta i razvrstavanje otpada daleko od europskog prosjeka.

"Pobrinite se vi i vaš urednik i svi vi da najprije odvajate otpad kod kuće, a mi ćemo se pobrinuti da imamo dovoljno posuda i onda će bit sve u redu. Bitno mi je mišljenje vaše, bilo kojeg medija. Ali bitnije od tog vašeg mišljenja mi je mišljenje građana", kaže Bandić.

A nakon što je Bandić jamčio da će nova cijena odvoza otpada u Zagrebu biti manja od onih u ostatku zemlje, na novinarska pitanja o drugim temama izgubio je živce.

"Naučite se jednom u životu da govorimo o problemu tamo gdje je problem ili rješenje, a ne da pričamo o svemu i svačemu. Ja ne želim laprdati o bilo čemu i bilo gdje. Prisegnuo sam sada da neću više govoriti! Samo sam zbog simpatije prema ovom mladom dečku napravio izuzetak, evo. Nisam gay, ali mi je simpatičan. I zbog toga sam to napravio. To ne znači da vas isto ne volim", kaže Bandić.

Pa će se za odgovor o tome kada će točno svi Zagrepčani dobiti jednake uvjete za razvrstavanje otpada, očito trebati čekati da gradonačelnik to proglasi temom - o kojoj želi govoriti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene